Ostalo

Na zahtjev navijača

Kultni stadion se ruši do temelja, za 350 miliona eura biće izgrađen novi

Sevilja je krenula u projekat izgradnje novog stadiona, a kultni "Ramon Sanchez Pizjuan" odlazi u istoriju i na njegovom mjestu biće izgrađena moderna arena.

Kultni stadion se ruši do temelja, za 350 miliona eura biće izgrađen novi Foto: Tviter
Klix.baIzvor

Novi stadion "Ramon Sanchez Pizjuan" u Sevilji imaće kapacitet od 55.000 mjesta i biće izgrađen na mjestu sadašnjeg stadiona, koji će biti srušen, nakon ulaganja od 350 miliona eura.

Plan za novi stadion, koji će biti potpuno natkriven, sa 12.000 mjesta više od trenutnog kapaciteta, predstavio je u ponedjeljak potpredsjednik kluba iz Sevilje, Hoze Maria Del Nido Karasko.

Izgradnja bi trebala da bude završena u julu 2028. godine, a ova investicija ima za cilj da udovolji zahtjevu navijača za povećanjem broja mjesta i prilagođavanju objekata aktuelnom vremenu.

Gradnja novog stadiona će se odvijati u dvije sezone, 2026/2027. i 2027/2028., tokom kojih će tim igrati u La Cartuja Areni u Sevilji. Investicija će se isplatiti za 16 godina, ali se očekuje da će prihodi od rada stadiona premašiti 26 miliona eura godišnje, navodi Agerpres.

Buduća arena, koja će morati da dobije odobrenje od strane Skupštine akcionara, uključuje dvospratni parking i značajno će eliminisati broj stepenica na stadionu, pored toga što će uključiti salone i prostore za događaje, kao što je novi službeni fan shop i novi klupski muzej.

Portal Analitika