Svijet

Kuleba u Briselu: Pobjeda Ukrajine je u interesu cijele euroatlantske zajednice

Ministri vanjskih poslova NATO-a sastali su se u Briselu sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom kako bi razgovarali o stanju na vojnom polju i podršci Zapada Kijevu.

Kuleba u Briselu: Pobjeda Ukrajine je u interesu cijele euroatlantske zajednice Foto: Facebook
Portal AnalitikaIzvor

Na dnevnom redu je i ukrajinsko usklađivanje odbrambenog i bezbjednosnog aparata sa standardima NATO-a, u svjetlu mogućeg pristupanja Ukrajine u budućnosti zapadnom vojnom savezu.

"Ovaj sastanak pokazuje da se Ukrajina sve više približava NATO-u. Razgovaraćemo o tome kako možemo poduprijeti vaš put prema članstvu. Svi saveznici slažu se da će Ukrajina postati članica, a mi sada moramo razgovarati o naporima vezanim za reforme i kako vas NATO može podržati u njihovom sprovođenju", izjavio je glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba naglasio je kako je "pobjeda Ukrajine u interesu, ne samo Ukrajine - nego i cijele euroatlantske zajednice".

Dodao je kako je "odbrana Evrope bez Ukrajine uzaludan posao i to iz jednostavnog razloga što Ukrajina trenutno ima najjaču i najprekaljeniju vojsku u Evropi".

"Moramo sada početi raditi na konkretnim potezima, što možemo učiniti kao NATO da pomognemo Ukrajini da se pripremi za pridruživanje savezu", rekao je latvijski ministar vanjskih poslova Krisjanis Karins, navodeći kao primjer pitanja vezana uz zakonodavstvo, vojne i operabilne procedure, opremu i metode rada.

Po njegovim riječima, "nema potrebe sada ulaziti u rasprave o tome kada i kako će Ukrajina ući u NATO", ali smatra da treba poduzeti neke "praktične mjere", prenosi Hina.

Portal Analitika