Region

Kuči:Nezavisnost Kosova je nepovratna

Izvor

"Hoćemo da u sjevernim opštinama Kosova vladaju red i zakon, a ne ilegalne, političko-biznis grupe koje žele da zavlada institucionalni vakuum u cilju materijalne koristi, a sve to navodno u ime patriotizma i za srpsku stvar. Spremni smo da sa ozbiljnošću saslušamo preokupacije i zahtjeve srpskih građana koji žive u sjevernim opštinama Kosova", kazao je Kuči.

"Desna ruka" Hašima Tačija u kosovskoj vladi i Demokratskoj partiji Kosova, profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Prištini - navodi list, Kuči objašnjava: "Pogrešne politike bivšeg srpskog rukovodstva, kulturne i akademske elite iz 1990-ih godina, ne mogu se danas popraviti kompromisima na štetu naroda Kosova". 

Nezavisnost Kosova je "nepovratna", predstoji okončanje režima "nadgledane nezavisnosti", kaže Kuči i preporučuje da se "pažljivo i bez predrasuda pročita 'paket' nobelovca Ahtisarija - garantujem da su suštinski obuhvaćeni i interesi kosovskih Srba". 

Na pitanje o predlogu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da se politički dijalog Beograda i Prištine ubuduće vodi u okrilju UN, Kuči je izbjegao odgovor. 

Konkretnog odgovora Kučija nema ni na pitanje lista o tome šta će vlasti Kosova preduzeti povodom učestalih napada na tamošnje srpsko stanovništvo i spomenike. 

Na kraju intervjua, govoreći o kulturnom nasljeđu, Kuči kaže: "Svaki Srbin koji je došao iz Srbije na Kosovo, s otvorenim umom, oslobođenim od prošle propagande, prijatno je iznenađen pozitivnim zbivanjima koja su se desila".

IZVOR: BETA.B92

Portal Analitika