Društvo

Kako je Crna Gora postala žrtva velikosrpskog centralizma, unitarizma i despotizma (1918-1922)

Krvava najezda beogradskih dahija

U izjavi koju je oficir Krsto S. Vuković dao 10. juna 1920. u mjestu Formija (Italija) navodi imena i prezimena 75 lica,čijih je 78 kuća popaljeno i izgorjelo u plamenu, zapaljenom od strane srbijanskog okupatora i anektora

Crnogorski oficiri 1922. u Rimu (komandir Dušan Vuković na slici je treći s desna) Foto: PA
Crnogorski oficiri 1922. u Rimu (komandir Dušan Vuković na slici je treći s desna)
Mr Novak ADŽIĆ, doktorand istorijskih nauka
Mr Novak ADŽIĆ, doktorand istorijskih naukaAutor
Portal AnalitikaIzvor

Crna Gora je 1918. godine, kao članica pobjedničke vojne koalicije, žrtvovana od strane svojih ratnih saveznika iz bloka Velike Antante. Srpski princ regent Aleksandar Karađorđević donio je odluku i izdao naredbu, uz saglasnost francuskih vlasti, sebi potčinjenim militarnim srpskim trupama da izvrše invaziju, okupaciju i aneksiju prostora Kraljevine Crne Gore. Bio je to momenat kada je Crna Gora počela da postaje žrtva krvavog velikosrpskog centralizma, unitarizma i despotizma, koji se zatim uslijedio. 

Oficir, potporučnik crnogorske vojske Krsto Stankov Vuković iz sela Prediš (Bjelice,Katunska nahija, cetinjska oblast), istaknuti crnogorski patriota, dao je izjavu o zločinima nad narodom počinjenim na području Cuca, Ćeklića, ali Bjelica najvećim dijelom, te Čeva, kao i šire u Komanima, a i na drugim mjestima, kako u Katunskoj, tako i Lješanskoj nahiji. 

Izjavu su potvrdili kao svjedoci potporučnici Andrija Popovoda i Jovan Stankov Vuković iz Bjelica, crnogorski zelenaši, gerilci i borci ZA PRAVO, ČAST I SLOBODU CRNE GORE. Krsto i Jovan Vuković su bili rođena braća. 

Oficir-i-crnogorski-ustanik-Jovan-Stankov-Vukovi

Oficir i crnogorski ustanik Jovan Stankov Vuković

Tu izjavu je Krsto S. Vuković dao 10. juna 1920. godine u mjestu Formija (Italija). 

U toj izjavi oficir Vuković (sin znamenitog oficira, junaka i sveštenika autokefalne Crnogorske crkve, dugogodišnjeg paroha bjeličkog Stanka Vukovića, a rođeni brat komandira crnogorske vojske i jenog od vodećih ustaničkih komandanata i zelenaških komitskih prvaka i političkih emigranata Dušana Stankova Vukovića), navodi imena i prezimena 75 lica,čijih je 78 kuća popaljeno i izgorjelo u plamenu, zapaljenom od strane srbijanskog (srpskog) okupatora i anektora.

Navedena izjavu, svjedočenje Krsta S. Vukovića glasi: 

»Od početka 1919. godine bio sam prisutan na mjestima mnogima đe su okupacione srbijanske trupe, počinjele bezbrojno bezakonje; zločinstva; pljačke, otimačinu i zlostavljenje, koje mi nije moguće ni približno opisati:

Regent-i-kralj-Aleksandar-Kara-or-evi-u-Crnoj-Gori-poznat-kao-Paliku-a

Regent i kralj Aleksandar Karađorđević, u Crnoj Gori poznat kao Palikuća

Bio sam očevidac kada su srbijanske trupe u mjesecu avgustu prošle godine pod komandom srbijanskog majora došle u Komane, okupile sve seljake, i pored nečuvene pljačke i paljevine, naredili su masi seljaka od 200-300 ljudi da svaki sazuje obuću koja mu se nalazila na nogama. Prirodno je da su se ovi, pa i ako skroz razoružani, opirali ali pod pritiskom kundaka i toljaga svi seljaci morali su se izuti, a pošto su se svi izuli njihovu obuću su svu ponijeli, tako da je sva masa, potpuno ostala bosa.

 Bio sam očevidac kad su srbijanske trupe u mjesecu septembru i oktobru prošle godine hiljade nejači, staraca, žena i đece, pokupili po Katunskoj i Riječkoj nahiji i sproveli po Cetinjskim kazamatima, đe su mnogi i skapali od gladi, i raznih zaraza, a mnogi se i danas nalaze u tamnicama«.

On potom navodi da »su okupacione srbijanske trupe, a sve po naređenju zloglasnoga pukovnika Stojana Popovća, popalile četiri-pet stotina kuća u kojima je izgorela imovina svakojeg seljaka, među kojima i kuće dolje imenovanih: 

Komandir-i-ustani-ki-komandant-Du-an-Stankov-Vukovi


Komandir i ustanički komandant Dušan Stankov Vuković

komandira Krsta Popovića, komandira Dušana Vukovića, komandira Andrije Dragutinovića, Nikole Miš. Ivanovića (četiri kuće), Petra M. Ivanovića, Jovana K. Ivanovića, Tomaša K. Ivanovića, Sava M. Ivanovića, Đura Dragova Vušurovića, Vasa J. Vujovića, Mata P. Popivode, Boža V. Vujoševića,Filipa K. Vujoševića, Milutina V. Vujoševića, udove Jokne P. Vujošević, udove Zlatane S. Vujošević, udove Zlatane M. Vujošević,udove Petrane A. Vujošević,udove Marice S. Crvenice, siročadi Radoja Crvenice, Blagoja Đo. Kuzmana, Mika G. Vujoševića, Pera R. Vukovića, udove Krstinje N. Vukovića, udove Marice Š. Milić, udove Milice Z. Milić, Andrija Milić, Sava M. Milića, Pera B. Milića, udove Marice N. Milića, Krsta M. Abramovića, Mića B. Abramovića, Raka B. Abramovića, P.por. Sava M. Vukovića, Bar. Ilije Đ. Vukovića, Pera M. Kekovića, Radovana M. Vujoševića, Mihaila R. Ramadanovića, Blagote M. Vujovića, udove Marije P. Vujovića, Janka Todora Milića, Boška Đ. Milića, Lazara A. Milića, Nika I. Martinovića, Krsta S. Vukovića, Krsta R. Pejovića, Joša Majova Popivode, Bar. Sava B. Draškovića, Makeša S. Draškovića, Joša V. Vujića, Pera I. Vujića, Nikole I. Vujića, Marka I. Vujića, Radovana P. Vujića, Vasa S. Vujića, Vidaka Markova Vujića, Luke R. Vujića, Andrije B. Vujića, Nikole V. Draškovića, Boška P. Draškovića, Rista M. Vujića, Luke Pejova Jovanovića, Nikole M. Radonjića, Jovana L. Raičevića, Đura Raičevića, Nikole Raičevića, Filipa M. Roganovića, Radovana L. Roganovića, Petra Markovića, Nikole Mijanovića, Blaža Stevovića, komandira Sava Čelebića, Špira N. Markovića, Radovana Turčinovića, Marka Turčinovića, i još mnogo drugih, nego samo ove poznajem, a sve one koje lično ne poznajem njih ne mogu poimenice ni prebrojati.

Crnogorska-vojska-u-Italiji-Formija-1919

Crnogorska vojska u Italiji (Formija) 1919.

Bio sam očevidac đe je mnogo nevine đece i žena skapalo u zatvorima primoravajući da se kunu na vjernost nekakvom kralju od Srbije.

Bio sam očevidac kad je pukovnik Stojan Popović po redu pozvao seljake iz pojedinih plemena, pa pošto ih dovede vojska onda počinje da pita; koje je drvo najtvrđe; a ono kojemu kažu prisutni da je najtvrđe; naredi te mu donesu po nekoliko kočeva; pa onda na jednoj klupici koja je stojala naročito za to određena, legnu seljaka potrbuške, i sve ga biju onom drenovinom, dok ne izjavi da će se zakleti na vjernost Kralju od Srbije. Tako je srbijanski komandant Vojnog okruga Katunskog pukovnik Stojan Popović sva plemena tukao da mu se kunu na vjernost.

Bio sam prisutan kad su srbijanske trupe hiljade seljaka opljačkali, sve njihovo oduzeli; konje, volove, krave, brave, pčele, svinje, mobilje, robu, obuću i odjeću i ostavili ih bez igđe ičega, koje danas familije skapavaju od gladi i bez ijednog zalogaja hljeba. Meni je nemoguće opisati ni saopštiti dio zvjerstava, zločine, bezakonje, pljačke i paljevine koje je učinila srbijanska vojska u pojedinom plemenu, a ne dalje« , navodi crnogorski potporučnik Krsto Vuković.

(Državni arhiv Crne Gore, Fond emigrantne Vlade Kraljevine Crne Gore, Ministarstvo spoljnih poslova 1920-1922, fascikla broj 107 i prof. dr Šerbo Rastoder, »Skrivana strana istorije (1919-1929)...«, Tom III, Bar. 1997. str. 1571-1572).

Crnogorski ustanik, patriota, gerilski borac za slobodu, nezavisnost i integritet Crne Gore, iz Župe nikšićke Simeon Mićković dao je izjavu o zvjerstvima nad crnogorskim narodom vršenim poslije 1918. Svjedoci tome njegovom iskazu bili su Milo Zuber i Savo Kapa. 

General-ministar-i-predsjednik-crnogorske-Vlade-u-egzilu-Milutin-M-Vu-ini

General ministar i predsjednik crnogorske Vlade u egzilu Milutin M Vučinić

U toj izjavi Simeon Mićković navodi sljedeće: 

»22 maja 1919. godine bio sam uhvaćen u šumi od strane srbijanskih okupacionih trupa i zatvoren.

 U zatvoru sam bio mučen najgroznijim mukama i to: vješali su me, vezali su me, gvozdenom šipkom bili su me po poplati noga, vezali mi ruke i noge i onda me svezanog ostavili u vodi ne ostavivši mi iznad vode ništa osim pola glave tek da se ne zagušim, vezali su me za kosu i tako sam visio obješen 40 minuta, silili su me te sam pio praškove od zatvora da se više mučim, nijesu mi davali vode, za po šest dana nijesu mi davali da vršim nuždu, bio sam primoran te sam vršio pod sobom.

Zatvorenici, koji su umrili u zatvoru među nama stajali su po 7(sedam) dana nedirnuti tako da su se usmrđeli bili u zatvoru a to su: Nikola M. Zajović iz Ozrinića star 17 godina, Ilija Lalatović iz Ozrinića star 70 godina, Blažo Pejović iz Broćanca star 20 godina.  

‘ Srbijanske Trupe su uhvatile građ. Kapetana Mojaša Perovića iz Rudina, natovarile su mu drvenicu konjsku (samar) i tako ga dovele u Nikšić».

Porodi-na-grobnica-popa-Stanka-Vukovi-a-u-selu-Predi-u-Bjelicama

Porodična grobnica popa Stanka Vukovića u selu Prediš u Bjelicama

U istom dokumentu dalje se veli:

«Žena Živka Janjuševića porodila se u zatvoru. Kad sam pobjegao iz zatvora, odmah su mi kuću izgoreli, a u kući sve što je bilo izgoreli i opljačkali. Majku sa jednim bratom od 11 godina i sa dvije sestre od 14 i 8 godina tražili su po šumama i poslije deset dana kad su ih uhvatili, mučili su ih na najgrozniji način, a između ostaloga namjerom da sestra mi od 8 godina nosi brata mi od 11 godina a brat da dosi sestru od 14 godina. Majci su mu uz mučenje slomili zube primorajući je da kaže đe su joj sinovi sa ustanicima.

Sva moja familija nalazi se u zatvoru u Nikšićkoj pivari. Cijela moja stoka, cijela pokretnost opljačkana je, a sva nepokretnost uništena.

Kad je poginuo Kom. Dragiša Bojović, mog su brata ranili, ranjenog uhvatili i zatvorili te se ne zna da li je živ«

(Državni Arhiv Crne Gore, Fond emigrantne Vlade Kraljevine Crne Gore, Ministarstvo spoljnih poslova, 1920-1922, fascikla broj 107 i Prof. dr Šerbo Rastoder, »Skrivana strana istorije«, Tom III, Bar, 1997, str. 1542).

Spomenica-Bozicnog-ustanka

U svojstvu predsjednika Vlade Kraljevine Crne Gore i njenog ministra vojnog general (divizijar) Milutin M. Vučinić uputio je iz Rima 12. decembra 1921. godine Proglas Crnogorskoj vojsci u Italiji, u kojemu poziva Crnogorce, pored ostaloga, da »se vrate u Domovinu i da tamo produže političku borbu s narodom koji je sav za svoju slobodu i nezavisnost i koji posvednevno daje žrtve, da se oslobodi od varvarske najezde biogradskih dahija. Samo u borbi, izdržljivosti i slozi nam je spas«, poručuje general Vučinić, dodajući i ovo: 

»U ime Kraljevske Vlade iskreno vam zahvaljujem na dosadašnjem patriotskom i junačkom držanju i podvizima i pozivam vas da produžimo borbu za slobodu Crne Gore pa ma đe se nalazili« (Državni Arhiv Crne Gore-Cetinje, Fond emigrantne Vlade Kraljevine Crne Gore, fascikla br. 89).

Portal Analitika

Komentari (16)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
S Slobodan_neregistrovani
18.02.2023. 19:59

Cinjenice koje iznosis Novace su veoma bolne za porodice koje su prosle taj teror , cije su kuce zapaljene i unisten zivot Crnogorskih rodoljuba. Progonjeni, zatvarani i kvalifikovani kao zlocinci zbog toga sto su branili svoje ognjiste i granice svoje jedine drzave Crne Gore. I tada su izrodi imali dvojna drzavljanstva, žarili i palili , ubijali, jer su bili vjerne sluge i izmecari srbijanskih zandara. Imao sam tu cast da rastem uz jednog napacenog Crnogorskog junaka koji je do zadnjeg dana bio ponosan na sebe, bracu i oca i sa sjetom spominjao gospodara i slavnu Crnu Goru...

6
6
J Jovo_neregistrovani
18.02.2023. 19:12

Srbija je 1918 u direktnom vojnom sukobu do nogu potucena od zdruzene crnogorsko -bosnjacko- albanske armije, ali je Crna Gora izgubila u mirovnim pregovorima zbog diplomatskog neiskustva nasijeh pregovaracah.

7
3
m milan_neregistrovani
18.02.2023. 22:06

@Jovo_neregistrovani Hahaaaaaaa!

6
1
J Jozo_neregistrovani
18.02.2023. 13:48

Koliko samo nesreće je prouzročio zlosretni serbski opanak za susjedne narode. A neki bi i danas htjeli s takvima saditi tikve (čitaj: Otvoreni Balkan) !

28
16
O Opanak_neregistrovani
18.02.2023. 18:06

@Jozo_neregistrovani Kad su Srbi imali opanke, vi ste još sledeći 100 godina išli bosi. Opančari ste ih zvali jer ste im divili. Vama je tad srbijanski opanak izgledao kao nama danas japanski brzi vozovi. vi Hrvati ste prvi put vidjeli krevet kad ste ušli u sastav Kraljevine SHS, no ćuti i ne provaraj ništa. Tako si najpametniji.

7
10
M Mirko_neregistrovani
18.02.2023. 21:25

@Opanak_neregistrovani Srbi ne postoje a što su srbijanci bili 500 godina pod Turcima i ne znaju što su to je problem a ne opanci

7
1
A Avala_neregistrovani
18.02.2023. 22:32

@Mirko_neregistrovani . Setali su opanke oko kuce, dok su u kucu uzivali turski namjesnici..😁

5
2
D Da_se_NE_zaboravi_neregistrovani
18.02.2023. 12:52

Ne smijemo nikako zaboraviti ove teske dogadjaje iz nedavne proslosti Ponosne nam C. GORE. Oni koji to zaboravljaju, sudjeno je da im se to prie ili kasnije ponovi. Hvala mr. N. Adzicu za ovaj jako dobri i poucni clanak.

22
16
K Kortomalteze_neregistrovani
18.02.2023. 12:24

Ovom botovskom otpadu ne svidja se istina,vise im svidjaju jeftine lagarije polupismenih serpskih popova...autoru postovanje

24
15
P Poenam_Dei_neregistrovani
18.02.2023. 11:23

Samo jadovi i ništa roba mogu da daju dislike na komentare povodom ovih zvijerstava.

28
14
C CrnaGora_neregistrovani
18.02.2023. 08:19

Nek mi neko kaže: moze li ijedan crnogorac i crnogorka, da ne voli CG i da ne cijeni svu muku i nepodnošljivu nepravdu sto ih je snašlo njihove časne i poštene prijetke? Može li, poslije svih ti nepravdi, da se zaboravi CG? Da li je CG voljena ili nije? Znate li vi, crnogorci da imate jednu od najljepših istorija od svih ovih susjeda, da ne kažem i šire?

39
20
Z Zid_neregistrovani
18.02.2023. 07:59

Jadni li smo mi sa tom našom nazovi braćom Sad opet misle isti princip Ali neće vremena su se promijenila Treba staviti komentar kao Hrvati da moraju izgraditi berlinski zid prema njima

32
22
k kekerozberg_neregistrovani
18.02.2023. 21:06

@Zid_neregistrovani Ko ce izgraditi zid? Kinezi?

2
1
M Miki_neregistrovani
18.02.2023. 06:19

Novace hvala ti za svoj ogromni doprinos koji dajes da svijest obog naroda ne pomute najcrnji oblaci velikosrpstva! Zivio nam 100 godina legendo

44
30
D Da_pamtimo_neregistrovani
18.02.2023. 03:06

Prelistajmo stranice zapretane naše istorije, tamo su odgovori na svu muku koja nas i danas snalazi. Ne zaboravimo ova čestita imena i iskrene borce za Crnu Goru i njenu slobodu. Smrt okupatorima svih vrsta! Živ bio, Adžiću.

47
29
V VALA_NOVAČE__neregistrovani
17.02.2023. 23:13

... SVAKA TI ČAST !!!

42
27