Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Krivokapić-Pecuto: Formiraćemo Mješovitu komisiju koja će raditi na implementaciji ugovora CG i Vatikana

Sastanak premijera i nadbiskupa

Krivokapić-Pecuto: Formiraćemo Mješovitu komisiju koja će raditi na implementaciji ugovora CG i Vatikana

Predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić i ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava, Vladimir Leposavić, sastali su se danas sa apostolskim nuncijem u Crnoj Gori sa sjedištem u Sarajevu nadbiskupom Luiđijem Pecutom i nadbiskupom barskim Katoličke crkve u Crnoj Gori, monsinjorom Rokom Đonlešajem, saopšteno je iz Vlade.

Krivokapić-Pecuto: Formiraćemo Mješovitu komisiju koja će raditi na implementaciji ugovora CG i Vatikana Foto: Twitter
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak je protekao u prijatnoj i prijateljskoj atmosferi, sa obostrano iskazanim punim uvažavanjem i zadovoljstvom što su i Vlada Crne Gore i Sveta Stolica spremne da implementiraju Temeljni ugovor u njegovom punom kapacitetu.

Premijer Krivokapić ukazao je na tradicicionalno prisustvo Katoličke crkve na ovim prostorima iz kojih proizlazi neraskidiva veza Crne Gore i Svete Stolice kojoj, kako je naveo, poseban doprinos daje Barska nadbiskupija. Podsjetio da je Crna Gora prva pravoslavna država koja je prije 135 godina, za vrijeme Kralja Nikole, potpisala Konkordat sa Svetom Stolicom koji predstavlja mjeru dobrih odnosa.

Apostolski nuncije Pecuto iskazao je uvjerenje da je, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, dobar trenutak za što je moguće skorije formiranje nove Mješovite komisije za implementaciju Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete Stolice. Posebno je naglasio implementaciju člana 12 Temeljnog ugovora koji predviđa restituciju ili naknadu štete imovine koja je oduzeta Katoličkoj crkvi.

Kako je naveo Krivokapić na sastanku je dogovoreno formiranje nove komisije, koja će raditi na implementaciji Temeljnog ugovora. 

"Na sastanku kome je prisustvovao i ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić dogovorili smo da Vlada i Sveta Stolica formiraju novu Mješovitu komisiju koja će zaista raditi na implementaciji Temeljnog ugovora, koji je potpisan između CG i Vatikana. Želimo da novoformirana Komisija bude garant da će sve što dogovorimo i potpišemo biti ispunjeno”, poručio je Krivokapić. 


Premijer Krivokapićiskazao je spremnost Vlade da za novu Mješovitu komisiji budu kandidovani stručnjaci sa visokim kompetencijama, stoga je predložio da član Komisije bude ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava, dr Vladimir Leposavić u cilju što bolje i efikasnije implementacije Temeljnog ugovora u obostranom interesu. Ocijenio da je obaveza Crne Gore da vodi računa o pripadnicima katoličke vjeroispovjesti, bez obzira na njihovu procentualnu zastupljenost u Crnoj Gori, te da je obostrana volja za saradnju garant uspjeha.

Ministar Leposavić je podsjetio da je Mješovita komisija formirana značajno prije usvajanja Zakona o slobodi vejeroispovijesti iz 2019. godine, te da je ovo tijelo, za praćenje primjene Temeljnog ugovora, imalo dovoljno vremena da započne svoj rad, ali, da je očigledno izostala odlučnost prethodne vlasti da to učini.On je ukazao da će sa crnogorske strane Vlada podići nivo predstavnika u Mješovitoj komisiji, te da će u tom smislu biti podignuta efikasnost rada iste, uključujući i pitanje koje tretira član 12 Temeljnog ugovora odnosno pitanje povraćaja ili naknade imovine oduzete Katoličkoj crkvi u Crnoj Gori.

Nadbiskup barski, monsinjor Rok Đonlešaj izrazio je zadovoljstvo zbog odlučnosti Vlade da doprinese punojkompetentnosti Mješovite komisije, te naveo i konkretne slučajeve u kojima je zbog suštinski birokratizovanog odnosaprema Temeljnom ugovoru, studentima katoličke vjeroispovjesti, do sada, čestobilo osporavano pravo da neradno proslave Božićne blagdane.

Učesnici današnjeg dijaloga su u optimističkoj atmosferi okončali sastanak, jer je prepoznata spremnost sa obje strane da se što prije krene u obrazovanje Komisije koja će predstavljati garant i sigurnost da će svedogovoreno i potpisano biti i ispunjeno, a u znaku ljubavi i solidarnosti koje su misija Katoličke crkve, ali i temeljne vrijednosti modernog društva na kojima treba da egzistira i Crna Gora.

Portal Analitika