Abiznis

“Sve u svemu, možemo reći da je energetska situacija stabilna”

Krivokapić: I dalje nedovoljno kiše za struju iz HE

I pored izdašnih padavina, energetska situacija u Crnoj Gori se nije značajnije popravila kada su u pitanju dotoci na rijeci Zeti i nivoi akumulacija HE Perućica, izjavio je za Portal RTCG izvršni rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom EPCG Darko Krivokapić.

Krivokapić: I dalje nedovoljno kiše za struju iz HE Foto: RTCG
RTCGIzvor

"U septembru je na tetitoriji Opstine Nikšić ukupno palo 202 lit/m2, dok je u posljednjem kišnom talasu palo 152 lit/m2, što je 46 odsto više od prosjeka” objasnio je Krivokapić.

Dodao je da je tokom septembra dotok rijeke Zete “bio na nuli”.

“Nivo akumulacije HE Perućica se nije promjenio, tj uticaj ovog kisnog talasa na porast je bio minimalan”, tvrdi Krivokapić.

Ipak, kako navodi, dotok na Pivi se poboljšao, pa će jednim dijelom biti korišćen za proizvodnju, a dijelom za popunjavanje akumulacije.

Krivokapić naglašava da je TE Pljevlja od juče na mreži i radi punim kapacitetom.

“Sve u svemu, možemo reći da je energetska situacija stabilna” zaključio je.

U EPCG očekuju je da će padavine tokom oktobra poboljšati hidro proizvodnju, što će za posljedicu imati i popravljanje sveopšte energetske slike Crne Gore i poslovanja EPCG.

Portal Analitika

Komentari (5)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
g gradjanska_drzava_neregistrovani
01.10.2022. 19:08

Zbog velike cijene struje na evropskom trzistu ocito EPCG prodaje struju, a gradjanima CG (koji su i napravili tu EPCG) uskaracuje struju, a to pokusava prikriti raznim manipulacija od radova na mrezi do nedovoljno padavina. To je nacin rada sadasnja vlasti, ostavice nas i bez naseg vaduha, samo ako neko ponudi vise za taj nas vazduh.

7
0
S Sabotaza_neregistrovani
01.10.2022. 17:10

Ovo je vise stvarno prevrsilo svaku mjeru! Ima li neko da podje do Pive da vidi ima li vode u jezero? Ili do Zete? Dje ste novinari!? Izgleda da smo svi ovce, svuda poplave, izlivaju se rijeke, a ovi vele nije dovoljno! Pa koga vi lazete vise? U samom vrhu smo u Evropi po proizvodnji energije iz vjetroelektrana, dje ide to, kome? U zatvor sa rusiocima!

7
0
v visakvode__neregistrovani
01.10.2022. 12:35

u državi imamo višak vode! mozda vi ne vidite to!

10
0
K Kokan_neregistrovani
01.10.2022. 12:15

A pušta neđe akumulacija Krivi sigurno. Evo dave se po regionu od poplava, ne sprdaj se sa nama. Ako se napuni do vrha, onda će puknut brana. Mora neko sran.e bit'. Ne more nama bolje bit' nikad u Crnu Goru sa ovakvim liderima. Naučili smo mi da vazda nešto fali. Ako nastavite ovako, faliće i država.

9
0
B BiceKise__neregistrovani
01.10.2022. 12:14

Biće kiše! Sto ste prodali struju?

11
0