Politika

Premijer učestvovao na Samitu za demokratiju

Krivokapić Bajdenu: U Crnoj Gori započeta suštinska demokratizacija društva

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić učestvovao je na poziv američkog predsjednika Džozefa Bajdena na virtuelnom Samitu za demokratiju za koji je rekao da odražava duh savezništva između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država i da promoviše tri fundamentalne vrijednosti svakog demokratskog društva: borbu protiv diktatora, borbu protiv korupcije i promovisanje poštovanja ljudskih prava.

Krivokapić Bajdenu: U Crnoj Gori započeta suštinska demokratizacija društva Foto: Vlada CG
Portal AnalitikaIzvor

"Upravo od ovih vrijednosti zavisi demokratski prosperitet i integracija Crne Gore u Evropsku uniju, koja predstavlja naš strateško spoljnopolitičko opredjeljenje. Zahvalni smo Sjedinjenim Američkim Državama jer nas podržavaju na putu ka tom cilju, i zadovoljni zbog prilike da zajednički multilateralno djelujemo, prije svega kroz savezništvo u NATO, doprinoseći kolektivnoj bezbjednosti", naveo je Krivokapić.

Raduje ga, kako je rekao, što je Crna Gora, zajedno sa Sjedinjenim Državama, članica Savjeta UN-a za ljudska prava, "i što ćemo biti u prilici da zajednički doprinosimo unapređenju ljudskih prava, i reagujemo na sistemske primjere ugrožavanja istih".

"Crna Gora je, nakon prve demokratske smjene vlasti, na izborima 30. avgusta prošle godine, napravila značajne iskorake u afirmisanju vrijednosti koje su u fokusu Samita za demokratiju. Nakon višedecenijskih problema sa spornim izbornim procesima, promjenom vlasti, uspostavljen je diskontinuitet u odnosu na lošu praksu i započeta je suštinska demokratizacija društva", naveo je Krivokapić.

On je saopštio da će, prema procjenama Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, rast crnogorske ekonomije do kraja ove godine biti preko 12 odsto.

"Poput američkog „Bild Bek Beter” programa, već u budžetu za narednu godinu predviđen je program „Evropa sad” koji ima za cilj da, pored fiskalne konsolidacije, značajno podigne minimalnu i prosječnu zaradu u državi, i zaštiti socijalno ugrožene kategorije. Naročito zadovoljstvo predstavlja činjenica da su ovaj program osmislili mladi crnogorski finansijski i ekonomski eksperti, školovani u inostranstvu, sa snažnom reformskom vizijom",  istakao je Krivokapić.

Dodao je i da su slobodni i nezavisni mediji, uključujući nevladin sektor, ostaju osnov razvoja i opstanka svakog demokratskog društva.

"Znajući to, ova Vlada je unapređenje slobode medija stavila u vrh svoje agende, uključujući njihovu zaštitu i nesmetan rad, sa posebnim naglaskom na rasvjetljavanje napada na novinare, koji su u vrijeme prethodne vlasti bili učestali. Svi slučajevi takvih napada na predstavnike medija, koji su se desili za vrijeme mandata ove Vlade – razriješeni su. Ukidanje monopola nad Javnim televizijskim servisom građana i njegova depolitizacija takođe predstavljaju jedan od primjera koji idu u prilog našim postignućima", naglasio je Krivokapić.

On se Bajdenu zahvalio na pozivu da učestvuje na Samitu koji, kako je rekao, artikuliše brigu za čitav demokratski svijet i njegove tekovine.

"Uvjeren sam da ćemo, u skorije vrijeme, zajednički prevazići Kovid-19 pandemiju, te da ćemo se sljedeće godine vidjeti uživo i predstaviti rezultate rada za koje smo se danas založili", zaključio je Krivokapić.

Portal Analitika