Politika

Krivokapić: Regionalna saradnja najveća šansa

Izvor

Krivokapić je, učestvujući na Desetoj konferenciji predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative u Beogradu, rekao da države sa Balkana imaju dominaciju i obavezu za takvom inicijativom.

- Pored negativnih iskustva iz 90-ih imamo mnogo pozitivnih zajedničkih iskustava i ovi sastanci su mogućnost za podsjećanje na takva iskustva. Osnovnu inicijativnost moramo davati mi, kazao je Krivokapić, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, "u otvaranju novih modela saradnje, a posebno biblioteka parlamenata, leže zajednička dostignuća".

On je podsjetio da u biblioteci sadašnjeg Doma Narodne skupstine "leže govori tokom sedam godina koje je proveo u tom zdanju".

- To je dokaz kako vremenske mjere nisu decenije za naše aktivnosti, već više decenija i da samo u tako dugoj vremenskoj ravni možemo analizirati greške koje smo pravili, rekao je Krivokapić.

- Slovenija je bila najveći advokat za naše evroatlantske integracije, Italija uvijek drži otvorena vrata više od drugih, Grčka je uvijek bila dobar savjetnik, jer nas je najbolje poznavala, a Hrvatska najbolji pokazatelj da se može stići u EU na brz način, ocijenio je Krivokapić.

On je ukazao da je na toj liniji nastao Cetinjski parlamentarni forum 2004. godine čija su dostignuća izvorne regionalne inicijative.

- U želji da ćemo na ovakvim mjestima i susretima dodatno obogatiti politički život važnošću parlamentarizma, postajemo osnovno mjesto rješavanja sporova i dijaloga sa segmentom političke kulture koje parlament mora donijeti u mladim demokratijama, zaključio je Krivokapić.

Portal Analitika