Društvo

"Svjesno i sa umišljajem propustio da ukaže organima upravljanja na odredbe Zakona"

Krivična prijava protiv sekretara RUP-a Gazdića: Sumnja se da je zloupotrijebio položaj

Protiv sekretara Rudnika uglja Pljevlja (RUP) Uroša Gazdića podnijeta je anonimna krivična prijava, kako se navodi, zbog sumnje da je izvršio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju iz člana 272 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore

Krivična prijava protiv sekretara RUP-a Gazdića: Sumnja se da je zloupotrijebio položaj Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

“Dana 21.09.2023. godine u Pljevljima, svjestan svog djela čije je izvršenje htio, iako je znao da je njegovo djelo zabranjeno, nevršenjem svoje dužnosti, kao lice sa posebnim ovlašćenjima u Rudniku uglja AD Pljevlja, odnosno Sekretar Društva, postupajući suprotno Zakonu o privrednim društvima propustio da ukaže članovima Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore, koji su odlučivali u svojstvu Skupštine akcionatra Rudnika uglja AD Pljevlja i tom prilikom donijeli nezakonitu Odluku o imenovanju Bojana Krvavca za člana Odbora direktora Rudnika uglja AD Pljevlja, jer isti nije ispunjavao uslove precizirane Statutom za tu poziciju, a što je dovelo do blokade u radu Odbora, a samim tim i nastupanja imovinske štete za kompaniju usled nefunkcionisanja ovog organa”, kazano je u prijavi.

U prijavi stoji da je dana 27.09.2023. godine, svjestan svog djela čije je izvršenje htio, iako je znao da je njegovo djelo zabranjeno, nevršenjem svoje dužnosti Sekretara Rudnika uglja AD Pljevlja, postupajući suprotno Zakonu o privrednim dustvima i Statutu kompanije, propustio da ukaže novoizabranoj predsjednici Odbora direktora Stanojki Kljajević da nema pravni legitimitet da zakaže sjednicu Odbora direktora Društva, obzirom na to da nije registrovana u Centralnom registru privrednih subjekata, što je u vezi sa navedenim iz tačke 1. dovelo do blokade u radu Odbora, a samim tim i nastupanja imovinske štete za kompaniju usled nefunkcionisanja organa.

"Statutom Rudnika uglja AD Pljevlja propisano je da menadžment Društva čine lice sa posebnim ovlašćenjima i odgovornostima koja upravljaju pojedinim funkcionalnim cjelinama, odnosno procesima, koja imaju obaveze i odgovornosti u Društvu za pojedine procese u određenoj funkcionalnoj cjelini, u skladu sa Statutom, aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, aktom o strukturi manadžmenta, drugim aktima Društva i ugovorima o radu", napisano je u prijavi.

U prijavi je dalje navedeno da su lica sa posebnim ovlašćenjima u Rudniku uglja članovi menadžmenta koji imaju obavezu da izvršavaju svoje poslove u interesu ove kompanije, savjesno i sa pažnjom dobrog privrednika.

"Nadalje, po Zakonu o privrednim društvimapod pažnjom dobrog privrednika smatra se povećani stepen pažnje, znanja, vještine i iskustva potrebna za obavljanje poslova iz svoje nadležnosti u društvu. Kako je pozicija Sekretara u Rudniku uglja definisana kao menadžerska, odnosno pozicija sa posebnim dužnostima prema Društvu, to se podrazumjeva da Sekretar mora postupati sa dužnom pažnjom, prijaviti lični interes, izbjegavati sukob interesa, čuvati poslovnu tajnu, poštovati zabranu konkurencije, a ovo sve u skladu sa važećom zakonskom regulativom”, piše u obrazloženju.

Kako je napisano, Gazdić je svjesno i sa umišljajem propustio da ukaže organima upravljanja na odredbe Zakona o privrednim društvima i Statuta Rudnika uglja koje se odnose na zakonito sazivanje sjednica Odbora direktora i na zakonito donošenje odluka na sjednicama Odbora direktora i Skupštine akcionara.

U prijavi se predlaže Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima da izvrši uvid u dokumentaciju Rudnika uglja AD Pljevlja, da sasluša prijavljenog i eventualno sva druga lica odgovorna za navedene radnje.

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
N Nesvjestan_neregistrovani
28.09.2023. 14:04

Gospodin po ovoj optužnici nije kriv, on o poslovima radnog mjesta na koje je nedavno postavljen pojma nema.

4
0
G Greska_neregistrovani
29.09.2023. 09:30

@Nesvjestan_neregistrovani Grijesite ! Ovaj momak ima veliko iskustvo i dugogodisnji staz u Rudniku na mnogo odgovornih radnih mjesta. Ima veliki ugled medju zaposlenim stecen dugogodisnjim savjesnim radom u ovoj kompaniji . A i u vodovodu !

0
0
G Greska_neregistrovani
29.09.2023. 09:30

@Nesvjestan_neregistrovani Grijesite ! Ovaj momak ima veliko iskustvo i dugogodisnji staz u Rudniku na mnogo odgovornih radnih mjesta. Ima veliki ugled medju zaposlenim stecen dugogodisnjim savjesnim radom u ovoj kompaniji . A i u vodovodu !

0
0