Svijet

Kritike japanskoj vladi zbog odluke o pokretanju dva reaktora

Izvor

Vlada premijera Jošihika Node objavila je u petak da je bezbjedno da se ponovo stave u pogon reaktori tri i četiri nuklearne elektrane Oi na zapadu Japana i da je to neophodno kako bi se spriječile nestašice struje tokom ljetnjih mjeseci, prenosi Mina.

Međutim, Vakao Hanaoka, aktivista organizacije za zaštitu okoline "Grinpis", kaže da nezavisne stuđe pokazuju da neće biti nestašica struje kao što tvrde vlada i kompanija "Kansai elektrik pauer", u čijem vlasništvu je elektrana Oi.

- Teško je razumjeti zašto vlada toliko žuri sa stavljanjem reaktora u pogon, piše japanski dnevnik "Mainiči Šinbun" u uvodniku, dodajući da je neophodno izvršiti temeljne provjere bezbjednosti.

Samo jedan od 54 reaktora u Japanu je trenutno u pogonu, a planirano je da on bude ugašen u maju zbog radova na održavanju. Restartovanje dva reaktora Oi značiti da Japan nije u potpunosti bez nuklearne energije.

- Nuklearna industrija i vlada su bili potpuno nepripremljeni na katastrofu koja se dogodila u elektrani Fukušima Daiči u martu prošle godine. Nijedan od reaktora ugašenih zbog redovnih provjera prije katastrofe nije ponovo pokrenut zbog zabrinutosti u pogledu bezbjednosti, rekao je Hanaoka.

Za stavljanje reaktora u pogon, vladi je ipak potrebna saglasnost lokalnih vlasti.

Portal Analitika