Abiznis

Na tender EPCG - Željezare javila se samo Zapad banka

Kreditori ne vjeruju u budućnost solarne elektrane u Nikšiću

Direktor kompanije Đorđije Manojlović je kazao da su juče potpisali ugovor o saradnji sa njemačkom kompanijom Biznis netvork, koja će u Željezari proizvoditi čeličnu užad

Kreditori ne vjeruju u budućnost solarne elektrane u Nikšiću Foto: RTCG
PobjedaIzvor

Na međunarodni poziv koji je EPCG - Željezara Nikšić objavila za kreditiranje izgradnje solarnih elektrana u krugu fabrike, javila se samo Zapad banka - kazao je izvršni direktor Đorđije Manojlović.

Za sada, kako je naveo, još nema konkretnijih informacija, jer su pregovori u toku. U pozivu je navedeno da će izgradnja solarnih panela ukupne instalisane snage 10 MW koštati 10 miliona eura sa uračunatim PDV-om. Nije poznato da li je ova banka zainteresovana da kreditira kompletan iznos ili dva miliona, što je bio minimalan traženi iznos. Predviđeno je da za kredit u ove svrhe garantuje majka firma Elektroprivreda Crne Gore (EPCG).

Manojlović je kazao da su juče potpisali ugovor o saradnji sa njemačkom kompanijom Biznis netvork koja će u Željezari proizvoditi čeličnu užad.

– Čelnici EPCG-Željezara Nikšić ukazali su na značaj povezivanja i uspostavljanja saradnje sa inostranim partnerima, naglašavajući da će sklapanje partnerstva sa investitorom poslužiti kao temelj za povećanje broja radnih mjesta, proaktivnost i pronalazak narednih efikasnih i inovativnih modela saradnje – saopšteno je iz kompanije EPCG - Željezara Nikšić.

Navode da će ova saradnja sa njemačkim investitorom doprinijeti potpunijem korišćenju raspoloživih proizvodnih kapaciteta, savremenih dostignuća u tehnici i tehnologiji, radnih iskustava u projektovanju i proizvodnji, kao i sirovina, pogonske energije i stručnog rada.

– Obostrana spremnost za saradnju doprinijeće jačanju strateškog partnerstva, povezivanja, zajedničkih ulaganja, transfera znanja i tehnologije sa ciljem da se podrže poslovni planovi, unaprijedi poslovanje i obezbijedi razvoj – kazali su iz EPCG - Željezara Nikšić.

Za sjutra je, kako je najavljeno iz EPCG - Željezare, planirano otvaranje radničkog restorana.

Željezara je započela sa radom 23. marta, nakon što je EPCG otkupila fabriku za 20 miliona eura od prethodnog vlasnika turske Tosjali grupe.

Prema biznis planu, u ovoj kompaniji trebalo bi da bude zaposleno 304 radnika i to u solarnoj elektrani, konstrukciji, podkonstrukciji i kovačnici koja bi trebalo da bude aktivna na jesen. Pored Manojlovića, u menadžmentu je, kao predsjednik borda direktora i bivši državni sekretar Ministarstva kapitalnih investicija Marko Perunović.

Još se čeka mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije (AZZK) da li je kupovina imovine Željezare bila usklađena sa Zakonom o kontroli državne pomoći. Pobjedi je ranije rečeno da su u predispitnom postupku angažovali eksperte iz Poljske i Češke. Osim AZZK, stav o ovom

poslu, trebalo bi da da i Generalni direktorat za konkurenciju Evropske komisije, kojem je Crna Gora dužna da šalje informacije u vezi sa eventualnim intervencijama u sektoru čelika.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
C Cetinje_neregistrovani
06.06.2023. 17:40

Vjerujem da će ovo biti "obećanje ludom radovanje"dje je pete metnuo Zubonja Djukanović tu je kraj svemu.

3
0
O Otimači_neregistrovani
06.06.2023. 14:57

Ko će vama da vjeruje?

5
0