EURO 2024

Nakon dvodnevne pauze, nastavlja se Euro

Kreće četvrtfinale: Sjutra je dan velikih derbija

Dvodnevnoj pauzi na Euru dolazi kraj, te je u završnici odbrojavanje pred četvrtfinale, koje kreće sjutra

Kreće četvrtfinale: Sjutra je dan velikih derbija Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

Na samom početku čekaju nas dva velika derbija – jedan u 18:00 časova, drugi tri sata kasnije. Nakon toga znaćemo i prvi par polufinala.

Uvodni duel donijeće veliki evropski klasik u Štutgartu. Od 18:00 časova, snage će tamo odmjeriti Njemačka i Španija. U pitanju su najefikasnije selekcije dosadašnjeg toka Eura. Njemačka je postigla 10 golova, Španija jedan manje.

Nije pretjerano reći kako je riječ o dvije reprezentacije koje su do sada možda pokazale i najviše i koje bi mnogi voljeli vidjeti i u samom finalu. No, za jednu od njih sjutra slijedi kraj nastupa.

Izabranici Julijana Nagelsmana od samog početka prvenstva igraju na nivou, pa iako je bilo onih koji možda nijesu bili oduševljeni njihovim nastupom u osmini finala protiv Danske (2:0), njihov je prolaz u četvrtfinale ipak bio sasvim zaslužen.

Ni o Španiji ne treba trošiti riječi – dovoljno je reći kako je riječ o jedinoj selekciji na Euru koja ima maksimalan učinak iz četiri pobjede. Nakon izuzetnog izdanja u nimalo lakoj grupi, u osmini finala dominirali su protiv Gruzije (4:1).

Put do četvrtfinala:

Njemačka: Škotska 5:1, Mađarska 2:0, Švajcarska 1:1, Danska 2:0.

Španija: Hrvatska 3:0, Italija 1:0, Albanija 1:0, Gruzija 4:1.

Ništa manje uzbudljivo neće biti ni od 21:00 čas u Hamburgu, gdje će igrati Francuska i Portugal.

No, za razliku od Njemačke i Španije, u pitanju su dvije selekcije čija najbolja izdanja na ovoj završnici još nijesmo vidjeli.

Francuska je, nakon ne baš impresivnih izdanja u grupnoj fazi, u osmini finala imala jako neugodnog suparnika – eliminisali su Belgiju (1:0), ali teško da su oduševili. Doduše, ‘trikolori’ jesu imali inicijativu, mnogo više šansi, ali završnica baš i nije bila na nivou. Pritom, i dalje se čeka da proradi Kilijan Mbape.

Mimo utakmice grupne faze protiv Turske, teško je reći da je i Portugal bio na nivou. Zapravo, malo je falilo da ih u osmini finala eliminiše Slovenija, koju su prošli nakon izvođenja penala, ponajviše zahvaljujući sjajnom Dijogu Košti. Kako turnir odmiče, čini se kako među evropskim ljubiteljima fudbala raste uvjerenje da Kristijano Ronaldo više nije na nekadašnjem nivou – vidjećemo da li će sjutra popraviti taj utisak.

Put do četvrtfinala:

Francuska: Austrija 1:0, Holandija 0:0, Poljska 1:1, Belgija 1:0.

Portugal:Češka 2:1, Turska 3:0, Gruzija 0:2, Slovenija 0:0 – 3:0 (penali).

Portal Analitika