Politika

"U resoru koji vodim svaki pojedinac se vrednuje jednako"

Krapović: Zapošljavaćemo samo stručne, političkih kriterijuma neće biti

Ministar odbrane Dragan Krapović poručio je da će stručnost, posvećenost očuvanju mira i stabilnosti biti glavni kriterijumu za zapošljavanje i napredovanje u Vojsci Crne Gore, a ne nikako politička pripadnost.

Krapović: Zapošljavaćemo samo stručne, političkih kriterijuma neće biti Foto: RTCG
RTCGIzvor

On je u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“ na TVCG, kazao da se u resoru koji vodi vrednuje svaki pojedinac jednako.

Ponovio je da u Vojsci Crne Gore postoje izazovi kada je riječ o popuni jedinica, o privlačenju i zadržavanju kadra.

Veći nivo transparentnosti, kako kaže, potrebno je uvesti i u proces odabira kadra koji će se školovati u inostranstvu.

„Jedini kriterijum koji će postojati jeste da onaj da ko bude angažovan bude posvećen očuvanju mira i stabilnosti kako u zemlji tako u inostranstvu, da bude stručan, da bude adekvatno pripremljen i da bude na etičkom i moralnom nivou na kojem je potrebno. Političkih kriterijuma neće biti više i u tom dijelu sam odlučan da stavim tačku na ono što su, ja bih rekao, bile pogubne prakse u prethodnom periodu“, kazao je Krapović.

Među problemima ministar navodi i dotrajalost infrastrukture i potrebu za modernizacijom Vojske.

„Što se tiče NATO standarada, rekao bih da smo kredibilna članica i to će tako i da ostane“, kazao je Krapović i dodao da je naš sistem planiranja odbrane usklađen sa NATO standardima.

Kazao je i da Crna Gora ima 1.935 vojnika, nekoliko stotina praznih mjesta. Pored toga i 260 sistematizovanih mjesta u Ministarstvu odbrane, dok je popunjeno 211 mjesta.

„Prosječna zarada u Vojsci Crne Gore je oko 830 eura“, kazao je Krapović i dodao da vojnici po ugovoru imaju 670 eura.

„Potrebno je da postanemo atraktivniji poslodavci i u tom pravcu treba predano raditi. Uskoro ćemo u sistemu odbrane prvi put imati kolektivni ugovor za tu oblast gdje će se značajno unaprijediti uslovi i zarade za ovu oblast“, kazao je Krapović.

NATO standardima predviđeno je da izdvajanja za odbranu budu oko dva odsto BDP-a. Kako pojašnjava za 2023. izvršenje budžeta biće blizu tih dva odsto. Ministar navodi i da je prag od dva odsto za odbranu donja granica.

„Tako da smo mi ove godine predložili nešto više od dva odsto predviđenog BDP-a za 2024. i to iznosi 138,9 miliona eura“, kazao je Krapović.

Poručuje i da se preko 25% sredstava mora ulagati u modernizaciju, što i jeste slučaj.

„Ja vjerujem u Ministarsto finansija da u narednoj godini imamo i to malo više sredstava, to je 2,01% BDP i vjerujem da će se na to odgovoriti pozitivno i imati budžet“, kazao je Krapović.

Portal Analitika