Abiznis

Kovačević: Metodologija obračuna cijene struje nije dobra

Izvor

Danas su raspravljali o zahtjevu EP da joj regulator odobri oko 342 miliona eura, koje bi potrošači platili kroz cijene. Medijima ni danas nije dozvoljeno snimanje rasprave.

Stevo Muk, koji nastupa ispred grupe građana, novinarima je objasnio, da EP nije ponudila ni jedan valjan argument za poskupljenje struje:

«Mahom je bilo riječi o načelnim odgovorila koji govore o tome da će dokumentacija biti dostavljena. EP nije ništa dostavila kako bi opravdala svoj zahtjev.»

Italijanski menadžemnt EP traži zagarantovanu stopu povrata na investicije, odnosno neku vrstu sigurnosti da će im svaka investicija biti vraćena kroz fakturisanje računa građanima.

U njihovom zahtjevu ta stopa, koja u najvećoj mjeri i utiče na povećanje struje građanima, je 11 odsto - četiri više od minimumom propisane.

Predsjednik borda direktora EP Srđan Kovačević priznaje da je ta brojka nerealna:

«11 odsto jeste vjerovatno standard na zapadu ali mislim da u ovom trenutku to u Crnoj Gori nije realno.»

Regulatorna agecija za energetiku definiše metodologiju za utvrđivanje cijena. Na osnovu nje se kalkuliše i povratna stopa investicije. I tu je glavni problem – smatra Kovačević jer, kako kaže, važeća metodologija - nije dobra:

«Važeća metodologija ima jednu veliku manu. Mislim da gubici nijesu u redu ali smatramo da stopa povrata ne može da bude ni nula već najmanje 7.8 odsto.»

A predsjedniku Udruženja manjinskih akcionara EP Vasiliju Miličkoviću na raspravi nije dozvoljeno da predstavnicima A2A postavi, kako ga je nazvao suštinsko pitanje – zašto 96 milona eura, iz procesa dokapitalizacije, nijesu iskoristili za saniranje gubitaka na mreži:

«Da je to urađeno mi danas ne bismo imali zahtjev za povećanje struje. Ta su sredtava uložena kod banaka po najvećoj kamatnoj stopi a sredstava za ulaganje i smanjenje gubitaka nema.»

RAE je najavila da bi o svim zahtjevima mogla da se izjasni tek za 15 tak dana, a od troškova koje prihvati regulator zavisiće cijena za prenos energije i teret potrošača za pokrivanje gubitaka na mreži.

Raspravi, čije je organizator RAE, danas su prisustvoali predstavnici borda direktora EP, italijanski menadžment, predstavnici grupe građana iz NVO sektora i svega nekoliko posmatrača postupka.

Posljednja javna rasprava zakazana je za petak.

Portal Analitika