Društvo

Pozdravili postupanje VDT nakon nacionalističkog incidenta na fudbalskoj utakmici u Petrovcu

Kovačević: Policija primorana da profesionalno reaguje, FSCG da utvrdi odgovornost

Građanska inicijativa “21. maj” i njena omladinska organizacija “Klub 21” pozdravljaju postupanje Višeg državnog tužilaštva u Podgorici zbog nacionalističkog incidenta na fudbalskoj utakmici u Petrovcu, istakao je Malik Kovačević, izvršni koordinator Kluba 21, omladinske organizacije Građanske inicijative “21. maj”.

Kovačević: Policija primorana da profesionalno reaguje, FSCG da utvrdi odgovornost Foto: PR Centar
Portal AnalitikaIzvor

“Policija je reagovala nakon primjedbi demokratske javnosti i najave “21. maja” da će podnijeti prijavu protiv NN počinionica zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne vjerske mržnje na utakmici između fudbalskih klubova “Petrovac” i “Jezero””, naveo je Kovačević.

Uprava policije je, dodaje Kovačević preko prtisutnih policijskih službenika bila u obavezi da odmah o svemu na utakmici obavijesti dežurnog tužioca u nadležnom državnom tužilaštvu.

“Reakcija nakon primjedbi javnosti i najave podnošenja prijave nije blagovremena i ne doprinosi povjerenju i osjećaju sigurnosti. Javno oglašavanje Uprave policije je iznuđeno i predstavlja očigledan i zabrinjavajući pokušaj prikrivanja nacionalizma i ekstremizma”, ističe Kovačević.

Krajnje je vrijeme, dodaje, da ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić sankcioniše udvoričko ponašanje direktora Uprave policije Zorana Brđanina prema političkim partijama i vjerskim autoritetima koji su pokrovitelj radikalnog svetosavskog djelovanja u Crnoj Gori.

“Smatramo da je delegat Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) bio dužan da prekine utakmicu. Umjesto toga dozvolio je da se nastavi širenje mržnje i da isto od fudbalskih autoriteta ostane nekažnjeno”, ocijenio je on.

Organizator javnog sportskog događaja takođe, kaže Kovačević, bi trebao biti sankcionisan.

“Javno pozivamo FSCG da reaguje, da objavi ko je bio delegat na utakmici, zašto nije prekinuo utakmicu i da li se može, u fudbalskoj praksi, dogoditi da osoba koja je ranije odgovarala zbog kršenja Disciplinskog pravilnika FSCG nastavi sa tim poslom. UEFA naročito pažnju posvećuje ovim pitanjima i sankcionisanju mržnje na fudbalskim utakmicama”, zaključio je Kovačević.

ODT Kotor ocijenilo da u ponašanju navijača FK Petrovac nema elemenata krivičnog djela
20
ODT Kotor ocijenilo da u ponašanju navijača FK Petrovac…
31.10.2022 22:24

 

Portal Analitika