Regioni

Delegacija Opštine Pljevlja položila vijenac na Spomenik palim borcima i žrtvama fašizma na Stražici

Kovačević: Ne damo da protok vremena pospiješi zaborav

Delegacija Opštine Pljevlja koju su činili predsjednik Rajko Kovačević i predsjednik Skupštine opštine Dragiša Sokić položili su, u čast Prvog decembra, 81. godišnjice Pljevaljske bitke, vijenac na Spomenik palim borcima na Stražici. Vijence su položile i delegacije boračkih organizacija, potomaka poginulih boraca, političkih partija, kao i značajan broj poštovaoca antifašizma.

Kovačević: Ne damo da protok vremena pospiješi zaborav Foto: Pljevlja
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Rajko Kovačević istakao u obraćanju prisutnim poštovaocima antifašističke tradicije i žrtava palih za slobodu, je da je obaveza današnjih generacija čuvanje sjećanja na partizane, patriote, proletere i borce učesnike Pljevaljske bitke, “čija žrtva i danas, kao i tog prvog decembra 1941. godine isijava iz obeliska pred kojim stojimo”.

„Ovim manifestacijama ne damo da protok vremena pospiješi zaborav. Naprotiv. Kako vrijeme odmiče i kako se svijet iznova suočava sa sličnim izazovima kao i sredinom prošlog stoljeća to junaštvo naših boraca dobija na veličini a njihova žrtva i njihovi ideali na uvjerljivosti. Našim sjećanjem, stalnim isticanjem veličine njihove žrtve, čistote njihovih ideja i beskompromisnosti njihovih opredjeljenja nadahnjujemo mlade generacije i pomažemo im da se opredijele za prave i trajne vrijednosti. A te vrijednosti – prije svega antifašizam, slobodarstvo i pravda isijavaju i danas iz ovog gorostasnog spomen-obilježja“, kazao je. 

Podsjetio je na značaj Pljevaljske bitke u istoriji Crne Gore. 

„Pljevaljska bitka nije bila samo pljevaljska. Ona je crnogorska. Ništa manje značajna od Lješkopolja, i od Vrtijeljke i od Carevoga laza i od Krusa i od Grahovca. Jer, te noći, na ovim obroncima krv su prolivali borci iz 14 crnogorskih opština čime je Pljevaljska bitka svojim značajem prevazišla zavičajne okvire. U herojskoj epopeji učestvovali su borci iz devet bataljona: Lovćenskog, Jezersko-šaranskog, Uskočko-drobnjačkog, Komskog i Zetskog kao i batajona koji su nosili imena naših junaka „Peka Pavlovića“, „Bijelog Pavla“, „Baja Pivljanina“, bataljona „18. oktobar“. Sa njima su rame uz rame bili i borci bjelopoljske, mileševske i pljevaljske čete“, podsjetio je Kovačević. 

O značaju prvodecembarske bitke govorili su i predstavnici boračkih organizacija – Radojica Radojević, predsjednik Saveza organizacija boraca NORa 1941-1945 Crne Gore i predsjednik Udruženja boraca i antifašista Pljevlja Goran Čavić.

Pljevaljska bitka bila je jedna od najvećih partizanskih akcija na Balkanu tokom 1941. godine, tokom koje je stradalo 238 boraca a 270 ih jeranjeno, dok je pod represalijama okupatora u danima nakon bitke strijeljano 159 nedužnih civila.

Portal Analitika

Komentari (8)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
D Durmitor_neregistrovani
04.12.2022. 15:04

Slava i hvala svim poginulim borcima Pljevljske bitke i žrtvama fašističkog terora koji su kao taoci strijeljani nakon bitke 3. i 5. decembra 1941.godine.

1
0
v vojislav_neregistrovani
02.12.2022. 16:06

Viđeste li u ovoj delegaciji nekog od sveštenstva spc ?

2
0
H HrabriBorci__neregistrovani
01.12.2022. 16:46

Vi ste svjetlost ☀ u Crnoj Gori i obasjavate Vjecno Crnu Goru ❤️! Vi ste Vjecni ponos NASE CRNE GORE 👆 🇲🇪🇲🇪🇲🇪! Vi nijeste izdali ovu našu kuću rodnu u kamenu i zato vam hvala do neba! 💚 POČIVAJTE U MIRU HEROJI PLJEVALJSKI! 🌺🌹🌺

6
0
C Cuvajmo__neregistrovani
01.12.2022. 14:04

Našu Crnu Goru! Mi nemamo rezervnu državu! VJEČNI POMEN PALIM BORCIMA U PLJEVALJSKOJ BITCI! 🌸🌼🌺🇲🇪🌸🌼🌺

10
0
H Heroji__neregistrovani
01.12.2022. 13:56

Vi ste nas SVETIONIK I CILJ ZA BUDUĆNOST CRNE GORE! POČIVAJTE U MIRU! 🇲🇪🌹🇲🇪🌹🇲🇪🌹🇲🇪🌹🇲🇪🌹

11
0
S SMRT__neregistrovani
01.12.2022. 13:52

FAŠIZMU SLOBODA NARODU! 🌟🌹🌟

12
0
P PljevaljskaBitka__neregistrovani
01.12.2022. 13:47

Da se nikad ne zaboravi! SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU! 🌻🌻🌻

14
0
S SlavaBorcima__neregistrovani
01.12.2022. 13:43

Vjecna Slava i Pomen Palim Borcima! Da se nikad ne zaboravi! 💐💐💐

14
0