Politika

"Poslanici nas doveli u ovu situaciju"

Kovačević: Do demokratije nema prečica, izaberite sudije Ustavnog suda

Pokušaj izlaska iz političke i institucionalne krize pravnim nasiljem, zaštita pravnog poretka kroz kršenje zakona ili Ustava, kreativnost u tumačenju i kreiranju pravila, te pokušaj blokade legalno izabranih vlasti imaće dalekosežne posljedice na naše društvo i predstavlja siguran put u eskalaciju tenzija i nastavak političke i institucionalne nestabilnosti, poručila je Milica Kovačević, programska direktorica CDT-a.

Kovačević: Do demokratije nema prečica, izaberite sudije Ustavnog suda Foto: CDT
Portal AnalitikaIzvor

"Zvuči gotovo nevjerovatno, ali ni jedna parlamentarna većina formirana u više prethodnih godina nije uspijevala da se dogovori o legalnom putu za rješavanje nagomilanih problema u društvu, ali zato jeste o nelegalnim prečicama koje su nas na kraju dovele do situacije u kojoj jesmo", navela je ona.

Jedini način koji može preduprijediti neželjene scenarije jeste zakonit izbor sudija Ustavnog suda i sprovođenje izborne reforme, dodaje Kovačević.

"Zato društvena energija svih dobronamjernih pojedinaca/ki, partija, udruženja, NVO, akademske zajednice mora biti usmjerena ka ostvarivanju ovoga cilja. Prečica ka demokratiji nema, i do sada nijesu izmišljene", istakla je.

Odgovornost za situaciju u kojoj se nalazimo, kako dodaje, nesumnjivo snose 81 poslanik/ca koji su svojim činjenjem i nečinjenjem doveli društvo i državu u situaciju da su kršenje zakona, sumnjivi pravni poduhvati, oduzimanja prava građana/ki, nepoštovanje volje izražene na izborima postali prihvatljivi načini za rješavanje međupartijskih konflikata.

"Svakodnevno opravdavanje ovakvog ponašanja, svakodnevni doprinosi podrivanju demokratije i demokratskih procesa kojima svjedočimo, legalizacija pravnog nasilja i “odbrane” demokratije nedemokratskim metodama postalo je ozbiljna prepreka razvoju društva i našim integracionim stremljenjima", poručila je. 

Umjesto ovoga, navodi, društvo je dovedeno u stanje povišenih tenzija koje, ako pogledamo dešavanja u Šavniku tri sedmice zaredom, vrlo lako mogu preći i u fizičke sukobe.

"U posljednjih godinu dana dobili smo niz neustavnih i nezakonitih koraka kojima je demokratski ambijent dodatno narušen, počev od neustavnog odlaganja izbora i nelegalnih izbora predsjednika opština i lokalnih vlasti bez ikakvog legitimiteta, načina na koji je potpisan temeljni ugovor sa SPC, zatim prekrajanja izbornih jedinica u toku izbornog procesa, sage o imenovanju mandatara, pokušaja oduzimanja ustavnih ovlašćenja predsjednika zakonima. Sve ovo, i još mnogo drugih stvari, stavilo je Crnu Goru na mapu nestabilnih društava koje predstavljaju problem i sebi i drugima.

Zato građanke i građani, bez obzira na političku pripadnost, svu svoju energiju treba da usmjere ka poslanicima/ama i pomognu im da konačno shvate da se problemi ne rješavaju stalnim kreiranjem novih. Ovo je jedini pravi i ispravan način za odbranu volje izražene na minulim izborima", zaključuje se u saopštenju.


Portal Analitika