Kulturni centar "Nikola Đurković"

Kotorski zimski karneval 14.marta, svi programi onlajn

Zimske kotorske karnevalske fešte koje se svake godine održavaju u februaru ove godine, zbog aktuelne epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, biće organizovane kroz dokumentarni zapis koji će se emitovati u nedjelju 14. marta 2021. od 15 sati na TVCG, kao i na Jutjub kanalu, Fejsbuk i Instagram profilu Kulturnog centra "Nikola Đurković".

Kotorski zimski karneval 14.marta,  svi programi onlajn Foto: KC Nikola Đurković Kotor
Portal AnalitikaIzvor

"Na dan Karnevala izaći će humorističko – satirični list Karampana. Kutija za tekstove nalazi se na Kamenom kiosku. Iako kotorani žive za Karneval koji predstavlja 'bijeg od stvarnosti' i omogućava da bar za trenutak budemo neko drugi, novonastala situacija dovela je do promjena koje su ranije bile teško zamislive", saopšteno je iz JU Kulturni centar "Nikola Đurković" Kotor.

Kažu da ih tješi samo činjenica da nisu jedini.

"Ali jedini imamo dugu istoriju karnevala, preko 500 godina. Ostaje nam da se sa nostalgijom prisjećamo dana kada su na javnim mjestima maske najčešće nosili samo zaljubljenici u maškare i kada smo riječ maska povezivali uz radost, igru i zabavu", navodi se u saopštenju.

Prošla godina je, kažu, bila sve samo ne savršena i a donijela je nova pravila.

"Zajedno smo učili iz dana u dan, radili od kuće, a internet je dobio vodeću ulogu u svakodnevnom životu. Zato će se i Karneval preseliti u virtuelni svijet. Ljubav prema maškarama njeguje se od malih nogu, a uz maškaranje i veselo druženje, posebnu radost svim generacijama vjekovima pruža Tradicionalni zimski kotorski karneval", kazali su.

Iz kulturnog centra dodaju da manifestacija predstavlja bogatstvo duha i umijeća kako karnevalista ovog kraja, tako i gostiju iz zemlje i inostranstva.

"U njoj učestvuju sve starosne i društvene kategorije stanovništva, grupisane prema svojim interesovanjima, kulturnim i stvaralačkim potrebama i mogućnostima. Kroz filmski zapis prisjetićemo se bogatstva izrade i kolorita originalnih kostima, dječije radosti na maskenbalima, degusatacije lokalnih specijalieta, humora, zabave do zore... Ipak, ni ove godine Krnjo se neće spasiti lomače", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika