Region

Kosovski MUP: Srpske vlasti privele zamjenika direktora i devet pripadnika kosovske policije

Zamjenik direktora policije Kosova srpske nacionalnosti, Dejan Janković, uhapšen je od strane srpskih vlasti, napisao je na društvenoj mreži X Jeton Zulfaj, savjetnik premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Ilustracija Foto: Reuters
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Na osnovu informacija iz bezbjednosnih institucija Kosova, Janković je priveden na graničnom prelazu sa Srbijom, Jarinje, na sjeveru Kosova i odveden je na razgovor, prenosi N1.

Pored zamjenika generalnog direktora Kosovske policije, danas su srpske vlasti zadržale još devetoro pripadnika ove policije, Srbe i Albance i to na više prelaza u Srbiji, saopštio je kosovski MUP.

Od sada već, kako tvrde, desetoro zadržanih – pet je pušteno.

"Nadležne institucije su u procesu davanja tačnih informacija za rasvjetljavanje situacije, ali od onoga što imamo do sada, na graničnim prelazima Merdare, Jarinje, Bela Zemlja i na granici između Srbije i Hrvatske", privedeno je deset pripadnika Kosovske policije (Albanci i Srbi). Njih pet je pušteno, dok se ostalih pet još uvijek nalazi na zadržavanju, navode iz kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova - prenosi KoSSev.

Među onima koje još uvijek drže srpske vlasti, navode, je i zamjenik generalnog direktora KP, Dejan Janković i on se nalazi u Raški. Sa njim, tvrde iz kosovskog MUP-a, razgovaraju različiti državni akteri Srbije.

"Jutros je bez obrazloženja priveden Dejan Janković, zamjenik direktora Kosovske policije iz redova srpske zajednice. Prema saznanjima kojima raspolažemo, zamjenik direktora Janković je upućen u Rašku i znajući za ovu ponovljenu praksu Srbije prema građanima i policijskim službenicima, sa njim razgovaraju različiti državni akteri Srbije", tvrde oni. 

Kažu da pomno prate informacije koje dobijaju u vezi sa ovim zadržavanjim i privođenjima, te da ih dijele sa međunarodnim partnerima.

Apelovali su potom na srpske vlasti da, kako su istakli, hitno puste na slobodu sve koje su danas priveli.

"Privedeni su bez ikakvog opravdanja i u znak osvete Republici Kosovo", navode u objavi i traže od međunarodnog faktora da najoštrije osudi „ovakvo ponašanje Srbije prema građanima Republike Kosovo“.

Portal Analitika