Region

Kosovska šefica diplomatije: Moguć novi rat na Balkanu

Kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gervala-Švarc upozorila je u razgovoru s njemačkim medijima na mogućnost izbijanja novog rata na Balkanu.

Kosovska šefica diplomatije: Moguć novi rat na Balkanu Foto: EPA
AJBIzvor

“Ako međunarodna zajednica i dalje bude tolerisala postupke Srbije, doći će do novog rata”, rekla je Donika Gervala-Švarc u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk i od međunarodne zajednice zatražila preduzimanje mjera protiv Srbije, prenijela je Hina.

“Vučić će se zaustaviti jedino ako EU protiv Srbije uvede sankcije. Isto tako treba zaprijetiti zamrzavanjem pregovora o članstvu u Evropskoj uniji ako Beograd ne izruči odgovorne za događaje prije osam dana i ne odrekne se napada na Kosovo i sve ostale zemlje u regiji”, rekla je kosovska ministrica vanjskih poslova i vicepremijerka.

Ona je rekla kako Srbija želi “stvoriti nove činjenice” kako bi prisilila Kosovo da na pregovorima u Briselu pristane na teritorijalne ustupke.

“Sva sreća da nije uspio pokušaj prije osam dana, ali ko zna što donosi budućnost…Cilj Beograda je okupacija dijela kosovskog teritorija. To nije prvi put da Vučić na granice s Kosovom stacionira vojsku”, rekla je ona. 

Njemački mediji istovremeno prenose kako je kosovska vlada u ponedjeljak predstavila video-snimke koje dokazuju kako je grupa koja je 24. septembra upala na Kosovo i ubila jednog policajca, uživala logističku podršku državnih institucija Srbije.

Prošle nedjelje došlo je do vrhunca napetosti između Kosva i Srbije kad su se sukobili naoružani napadači i kosovska policija u selu Banjska u blizini Mitrovice na sjeveru Kosova.

Ubijena su tri srpska napadača i kosovski policajac. Kao odgovor na ta događanja, NATO je pojačao mirovne snaga KFOR na Kosovu.

Bijela kuća je u petak rekla da Srbija također provodi “opsežno” i “dosad neviđeno” raspoređivanje vojske –uključujući topništvo, tenkove i vojsku– duž granice.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.