Region

Američki ambasador na Kosovu o izjavi lidera pokreta Samoopredjeljenje

Kosnet Kurtiju: Svijet neće da čeka, nismo ni za veliku Albaniju, ni za veliku Srbiju

Svijet neće čekati, izjavio je američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet o izjavi lidera pokreta Samoopredjeljenje Aljbina Kurtija da je dijalog Srbije i Kosova "na četvrtom mjestu prioriteta njegove vlade".

Kosnet Kurtiju: Svijet neće da čeka, nismo ni za veliku Albaniju, ni za veliku Srbiju Foto: Foto: AFP/OZAN KOSE
N1Izvor

Sjedinjene Države su uložile velika sredstva tokom proteklih 20 godina. U to nema sumnje. Kad gospodin Kurti kaže, u redu, dijalog, spoljna politika, ostavićemo to malo niže – moje iskustvo govori da svijet neće čekati, rekao je Kosnet za televiziju T7, prenosi Kossev.

Američka vlada je to govorila u prošlosti. Ponekad dođu na vlast i kažu da će se prve dvije godine, prve četiri godine, baviti unutrašnjom politikom, a onda brinuti o spoljnoj politici. Ovo je malo teško izvesti, ne bih se previše unosio u ovu temu, rekao je američki diplomata.

Kosnet je rekao da napore iz prošlosti ne treba potcjenjivati u postizanju normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, navodeći da je sa Kurtijem razgovarao o pitanju dijaloga.

Da, rekao sam i privatno i javno, ponavljam to ponovo – da želimo da imamo odnos saradnje. Želimo da slušamo i ne samo da razgovaramo s vama, već i da slušamo naše partnere na Kosovu i u Srbiji, u regionu o pitanjima poput dijaloga i regionalne ekonomske integracije, rekao je on.

Kosnet je podsjetio i da je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da se neće odbaciti sav posao koji je prethodna administracija uradila na Balkanu.

Želimo da ih pažljivo pregledamo, preispitamo i zadržimo ono što vrijedi čuvati. Stoga bih takođe podstakao druge da budu otvorenog uma i da zajednički ispitaju ono što je urađeno u prošlosti, a što vrijedi sačuvati za budućnost, zaključio je Kosnet.

Portal Analitika