Sci/Tech

Preuzeli kontrolu

Kosmonauti nakon problema s automatskim pristajanjem ručno spojili letilicu sa ISS-om

Proteklog vikenda je ruska letilica Progress MS-26/86P doživjela problem prilikom spajanja s Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS), zbog čega su ruski kosmonauti morali intervenisati.

Kosmonauti nakon problema s automatskim pristajanjem ručno spojili letilicu sa ISS-om Foto: Unsplash
Portal AnalitikaIzvor

Letilica je lansirana u petak pomoću rakete Sojuz 2.1 iz kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, a kasnije je došlo do problema s poravnanjem koje obavlja automatizovani sistem "susreta" tokom finalnog prilaza.

Letilica je nosila i transportovala više od 2.525 kilograma opreme i zaliha, a kosmonauti su sa ISS-a nadgledali daljinsko navođenje letilice do trenutka spajanja.

No, šatl Progress 86 je doživio tehnički kvar automatizovanog sistema za spajanje nakon dvodnevnog prilaza. U prenosu američke svemirske agencije NASA su prikazani kosmonauti Oleg Kononenko i Nikolaj Čub kako koriste daljinski upravljač u ISS-u s ciljem da pomognu u proceduri pristajanja.

"Preuzeće proces spajanja korištenjem TORU sistema umjesto radarskog sistema na Progressu. Tokom preleta se Progress počeo udaljavati od očekivane visine (orjentacije) te nije bio poravnat s metom za spajanje, a posada je zbog toga preuzela ručnu kontrolu", saopšteno je iz NASA-e.

Na zvaničnom X profilu ISS-a je saopšteno da je teretna letilica Progress uspješno spojena s modulom Poisk te da je dostavila gotovo tri tone hrane, goriva i namirnica za posadu misije Exp 70.

Ranije ove godine je svemirska letilica Progress 82 imala problem s curenjem rashladne tečnosti dok je bila spojena na ISS. Nakon povratka na Zemlju je pokrenuta istraga, a ustanovljeno je da je problem rezultat djelovanja "eksternih faktora", ne proizvodnog defekta.

Sojuz letilice koje kosmonauti koriste za lansiranja posjeduju autonomnu funkciju primarno namijenjenu hitnim situacijama poput ove. U prethodnom incidentu je Sojuz ispuštao rashladnu tečnost, zbog čega su NASA-in astronaut i dva ruska kosmonauta ostali na ISS-u. Potom je poslat novi Sojuz, a posada se vratila kući u septembru, piše Klix.ba.

Portal Analitika