Crna hronika

Viši sud ukinuo odluku o jemstvu od 800.000 eura

Korejci ostaju u pritvoru

Viši sud u Podgorici ukinuo je odluku kojom je prihvaćeno jemstvo od ukupno 800.000 eura koje su ponudile supruge državljana Koreje Do Kvona (32) i Hon Čand Juna (37), potvrđeno je Portalu Analitika iz Višeg suda. 

Korejci ostaju u pritvoru Foto: Pobjeda/Stevo Vasiljević
Portal AnalitikaIzvor

Vanraspravno vijeće Višeg suda je odluku donijelo odlučujući po žalbi koje je Osnovno državno tužilaštvo uložilo na odluku da se prihvati ponuđena garancija uz mjeru nadzora – zabrana napuštanja stana.

Kako prenosi Pobjeda, Viši sud saglasio se sa stavom tužioca Harisa Šabotića koji je prilikom razmatranja ponuđenog jemstva kazao da iznos od ukupno 800.000 eura koje su za slobodu ponudili Korejski državljani nije dovoljna garancija kao ni njihovo obećanje da neće pobjeći ukoliko se udovolji njihovom predlogu za ukidanje pritvora.

Tužilac Šabotić je kazao da okrivljeni nemaju nikakvog interesa da ostanu na teritoriji Crne Gore ukoliko bi se našli na slobodi obzirom da ih očekuje ekstradicija ted a nema uslova za određivanje mjera nadzora.

Optuženi su na suđenju 11.maja u osnovnom sudu u Podgorici odgovarajući na pitanje sutkinje Ivane Becić kazali da su srednjeg imovnskog stanja. Međutim, nakon što je sud zatražio da preciziraju svoju imovinu ispostavilo se da oba optužena imaju više miliona eura samo u nekretninama.

"Što se tiče mog imovnog stanja posjedujem po jedan stan u Beogradu i Južnoj Koreji. Apartman u Bogradu je plaćen dva miliona eura o čemu postoji kupoprodajni ugovor koji se nalazi u depozitu suda. Tamo se nalaze podaci sa kojih računa je taj stan oplaćen. Moja procjena je da je u mom vlasništvu pet miliona eura", kazao je tada Čang Jun.

Kvan Do je kazao da je sa suprugom suvlasnik stan u Seulu vrijedan tri miliona eura.

On sudu nije mogao precizno saopštiti vrijednost ostale imovine jer kako je kazao radi se o formi čija vrijednost jako fluktuira.

Na insistiranje suda, Kvan Do je pojasnio da se radi o vlasničkim udjelima u kompanijama koje nisu na berzi i da iz tog razloga on ne može saopštiti o kojoj vrijednosti se radi.

Optuženi Korejci su pred podgoričkim Osnovnim sudom ustvrdili da su pasoši Kostarike sa kojima su iz Crne Gore pokušali da odlete u Dubaji dobijeni u zakonito sprovedenoj proceduri države koja ih je izdala.

Nekadašnji ,,kralj kriptovaluta“ Do Kvon i njegov saradnik Hon Čang uhapšeni su 23. marta na podgoričkom aerodromu po potjernici koju su za njima 22. septembra prošle godine raspisale korejske vlasti zbog optužbi za prevaru tešku 40 milijardi.

Lisice na ruke su im stavljene kada su na pasoškoj kontroli pokazali falsifikovane pasoše Kostarike uz pomoć kojih su planirali da se ukrcaju u privatni avion i odlete za Dubaji.

Provjerom prtljaga optuženih pored pasoša Južne Koreje pronađene su i belgijske putne isprave koje su bile skrivene a za koje je provjerama preko NCB Interpol Brisel takođe utvrđeno da su falsifikovane.


Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.