Politika

Kordić: Posvećeni smo ispunjavanju svih obaveza

U skladu sa novom metodologijom, Crnu Goru očekuje priprema za politički dijalog na visokom nivou u okviru političke Međuvladine konferencije krajem juna, ali i Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje i Samita na vrhu EU-Zapadni Balkan tokom slovenačkog predsjedavanja EU, kazala je glavna pregovaračica, Zorka Kordić.

Kordić: Posvećeni smo ispunjavanju svih obaveza Foto: Vlada Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, ona je u Baru otvorila 12. Školu prava EU na temu „Izazovi EU integracija – slučaj Crne Gore“. Školu prava organizuje Centar za sociološka istraživanja (SOCEN), u saradnji sa opštinom Bar.

Kordić je učesnicima Škole predstavila proces pregovora Crne Gore s EU, s fokusom na primjenu nove metodologije pristupanja EU.

Istakla je da je Crna Gora u jedinstvenoj poziciji sa svim otvorenim poglavljima i 100 odsto usklađenosti sa Zajedničkom vanjskom i bezbjesnosnom politikom EU, kao odrazom njene jasne geostrateške orijentacije, te da Vlada i pregovaračka struktura posvećeno rade na ispunjavanju svih obaveza kako bi Crna Gora dostigla spremnost za članstvo.

Glavna pregovaračica je podsjetila da je nova metodologija lansirana u februaru 2020. s ciljem unapređenja procesa pristupanja, kao vjerodostojna perspektiva EU za Zapadni Balkan čija primjena će osigurati snažnije političko prisustvo država članica EU u politici proširenja.

“Primjena nove metodologije ne donosi izmjene u pregovaračkom okviru između Crne Gore i EU. Na nama je da iskoristimo na najbolji način mjere rane integracije u programe Unije, ubrzamo proces i tako doprinesemo transformaciji društva u skladu sa evropskim standardima i vrijednostima”, kazala je Kordić.


Portal Analitika