Politika

Korać: Kurti nije korumpiran i to smeta velikim silama

U intervjuu na Gradskoj RTV Aljbin Kurti je pokazao da je krajnje normalan čovjek, koji normalno razgovara, nikoga ne vrijeđa, iznosi svoje argumente i stiče se utisak da hoće da čuje vaše, kazao je profersor i predsjednik prve demokratske Vlade Srbije Zorana Đinđića, Žarko Korać u emisiji “Hej Sloveni” Gradske RTV.

Korać: Kurti nije korumpiran i to smeta velikim silama Foto: Gradski portal
Gradski portalIzvor

“To pokazuje kakve političare imamo u regionu, da je retkost da je neko pristojan, što je minimum za nekoga ko je u javnom životu”, kazao je Korać.

Kurti je čovjek čvrstih političkih stavova i od samoga početka podsjeća naAdema Demićija, koji je bio najduži zatvorenik u bivšoj Jugoslaviji, podsjeća Korać.

“Kurti je njemu sličan po tome što ima čvrsta i nepokolebljiva politička uverenja, što je retkost kod političara”, ocijenio je Korać.

Dodaje da Kurti spada u poštene političare, za koga se ne vezuju afere, što se ne sviđa velikim silama.

“Ideološki je vrlo jasan, užasno principijelan i krajnje pošten. Kada sam rekao da će Kurti doći na vlast smejali su mi se. Više su ga gledali kao jednog zanesenjaka, neophodnog na političkoj sceni Kosova, ali suviše tvrdog, nezgodnog politički da bi mogao voditi zemlju”, kazao je Korać.

Objašnjava da Albin Kurti nije priznavao prethodnu vladu Kosova, pa nije priznavao ni njihove odluke i to je jedan od problema koji Zapad sada ima sa Kurtijem.

“On je nezgodan pregovarač, ne u ljudskom smislu, već jer čvrsto drži do onoga u šta veruje. To je fenomen da niko u Srbiji nije imao priliku da čuje i vidi Kurtija, da ga pita nešto i da sastavi procenu”, kazao je Korać.

Izjavu Aleksandra Vučića da je Kurti “teroristički ološ” ocjenjuje kao “ispad” Vučićeve radikalske prošlosti i dehumanizacije Albanaca kao naroda.

“Dehumanizacija u smislu da ga ne gledaš kao političkog neistomišljenika već kao čoveka sa kojim se ne može razgovarati. Na kraju će Vučić otići na sastanak u Tiranu i uniziće sebe jer će voditi pregovore sa čovekom kojeg je nazvao teroristom”, zaključio je Korać.

Zenka: Kosovski političari vode najzreliju politiku u regionu

Kurti je izuzetno pametan i stabilan političar, koji je formirao drugačiji pristup pregovora sa Srbijom, ocijenio je predsjednik Demokratske unije Albanaca Mehmed Zenka.

Njegov politički put nije bio lak, jedno vrijeme je bio i među najpoznatijim albanskim zatvorenicima.

“Kad je preuzeo Vladu bio sam skeptičan ali se izuzetno dobro snašao i dokazao kao izuzetan političar. Dosljedan, principijelan i čvrst, dobio je ogromnu podršku kosovskog naroda”, kazao je Zenka.

Kurti je, kako kaže, okružen energijom mladih političara oko sebe koji ne nose nikakvu hipoteku.

“Sa pozicije premijera pokušava da ispuni sva obećanja koja je dao svojim glasačima i polako popravlja stanje na Kosovu. Nije lako jer i tamo rovari rusko-srpska podzemna politika, ali Kurti dokazuje da je formiran političar”, kazao je Zenka.

U cijelom regionu, smatra, kosovski političari vode najzreliju politiku.

“Politika koja se vodi u Srbiji je stara politika koja vodi sto godina unazad. To nije politika koju zaslužuje srpski narod”, ocjenjuje Zenka.

Vlasi: Vučiću se ne žuri za vođenjem dijaloga, smetaju mu čvrsti stavovi Kurtija o normalizaciji odnosa

Albin Kurti po mnogo čemu odudara od profila političara na Kosovu. Čovjek je čvrstih principa, brani svoja ubjeđenja, a slaba strana mu je taktičko popuštanje ali ne i odustajanje od svojih principa, ocijenio je advokat i bivši političar sa Kosova Azem Vlasi.

“To se videlo kod ponovnog dizanja tenzija, koje Vučić dirigira iz Beograda preko svojih eksponenata na Kosovu, koji dižu tenzije kada nešto konkretno treba da se reši”, kazao je Vlasi.

Ističe da je Kurti, odlaganjem roka oko registarskih tablica, poslušao savjete opozicije na Kosovu i udovoljio građanima Kosova srpske nacionalnosti. Smatra pozitivnim što je Kurti objasnio na čemu je Borelj insistirao u Briselu.

“Kurti ima jasan, čvrst i principijelan stav u vezi sa suštinskim pitanjem, a to je nastavak dijaloga sa Srbijom u vezi sa normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije”, ocijenio je Vlasi.

Evropski prijedlog, iza kojeg stoje SAD, znači sporazum između dvije države, a kako će formalno da izgleda međusobno priznanje to ostaje da se vidi, objašnjava Vlasi.

“Kurti je čvrsto opredeljen za međusobno priznanje, jer ne može priznati Srbiju ako ona ima teritorijalne pretenzije prema Kosovu”, kazao je Vlasi.

Uvrede Aleksandra Vučića objašnjava time da je nalogom za povlačenjem Sprske liste iz kosovskih institucija, po Ahtisarijevom planu, ostavio prostor Kurtiju da imenuje ministra sprske nacionalnosti u Vladi koji nije pod Vučićevom kontrolom.

“Vučiću se ne žuri za vođenjem dijaloga i strašno mu smetaju čvrsti i jasni stavovi Albina Kurtija u pogledu toga kako treba da izgleda finalni sporazum o normalizaciji odnosa”, zaključuje Vlasi.

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Market_neregistrovani
03.12.2022. 07:00

Koliko se vidi sto se tice Srpskih politicara od Vucica,Vulina,Brnabic,Dacic itd stvarno je vrijeme da se njima pozabave policiske strukture i da se provere njihove fakultetcke diplome,pitanje je dali su kupili diplome jer gledajuci njih i njihov recnik stvarno bruka.

8
0
O ObdareniGlupostima_neregistrovani
03.12.2022. 12:24

@Market_neregistrovani UVJEK JE BILO I OSTALI ,DA UVJEK GALAME,I TANDARIČU,ONI KOJI SU TUPI,GLUPI I OGRANIČENI,MA ZEZAM SE

0
0
k kivivravedra_neregistrovani
02.12.2022. 22:08

Pametan čovjek ovaj Korač i ja sam slušao gospodina Kurtija neki dan i u svemu se slažem.

28
1