Politika

“Crna Gora je litijaškim pokretom ušla u gotovo teokratsku fazu"

Korać: Crna Gora postala parče Irana u Evropi

Nedavno sprovedeno istraživanje agencije Damar u Crnoj Gori pokazalo je da građani najviše vjeruju crkvi, dok najmanje povjerenja uživaju političke partije. Veliko nepovjerenje građana u partije ne čudi, jer smo godinama unazad navikli da političari govore jedno a rade drugo, zabrinjava porast povjerenja u vjerske zajednice što udara u same temelje države kao građanske i sekularne.

Korać: Crna Gora postala parče Irana u Evropi Foto: Foto: Screenshot/N1
StandardIzvor

Za profesora i sociologa Žarka Koraća ovakav rezultat istraživanja nije ništa novo, jer kako kaže, naša društva u regionu u takvim istraživanjima skoro po pravilu pokazuju da građani najviše veruju crkvi i vojsci.

“Da bi razumjeli taj rezultat, važno je znati da u zapadnim društvima kao odgovor na to pitanje pojavljuje se porodica na prvom mestu, zatim bliski prijatelji, pa često ljudi sa kojima radite, kaže Korać i dodaje da je velika je razlika u tome kome najviše poklanjate povjerenje između našeg regiona i ostatka Evrope.

Kako kaže, neki sociolozi to tumače istorijskim okolonostima, kasnim stvaranjem moderne države i vjekovnim oslanjanjem na sile izvan društva koje bi trebale da te štite.

Ali, Korać tvrdi, da je to i posljedica izrazito autoritarne svijesti koja u pokornosti institucijama vidi poželjan način života.

“Crna Gora je ušla svojim litijaškim pokretom u gotovo teokratsku fazu, i premda ima formalno sve institucije moderne države, formiranje vlade sa njenom zakletvom u manastiru, podsjeća na srednji vijek. To je jedinstven primjer u Evropi, kaže Korać.

Zato, prema njegovim riječima, ne čudi da se crkva, koja uzgred ima sjedište izvan Crne Gore, pojavljuje kao institucija od najvećeg značaja za većinu građana Crne Gore.

“Ona je danas u Crnoj Gori potpuno svetovna institucija, direktni učesnik političkog života, što Crnu Goru predstavlja kao parče Irana na tlu Evrope”, zaključuje Korać.Portal Analitika

Komentari (24)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
g gredom__neregistrovani
01.05.2023. 14:03

Ne profesore, postala je parče Srbije i skupa sa njom to što navodite.. Ne može se nikako posmatrati van tog konteksta.

11
2
Ž Žigalj_neregistrovani
01.05.2023. 13:48

Nije svojim nego vašim uvezenim pokretom Korać. Vaši vec 150 godina jurisaju na CG i rade takve stvari. Prema tome ne izvrći. Dosta je nama analitičara sa te bande. Poštedi nas vaših mudrolija!

11
2
p psihološkinja_neregistrovani
01.05.2023. 13:08

profesor Korać je psiholog, a ne sociolog

10
0
P Pjesnik_neregistrovani
01.05.2023. 13:06

Kako je Njegos rekao za narod:"Pucina je stoka jedna grdna". Vladiko svaka ti je sveta.

13
0
B Bepo_neregistrovani
01.05.2023. 13:44

@Pjesnik_neregistrovani Zamjena teza. Njegoš je te riječi stavio u pero Selima vezira i time objašnjava odnos otomanske,okupatorske sile prema našem narodu. Crnogorski narod za Njegoša nije grdna pučina nego Kolo koje simbolizuje crnogorsku zajednicu i kolektivnu mudrost. Upozoravajući glavare i pozivajući na otpor. Njegoša treba čiitati,a ne vaditi iz konteksta zbog ličnih frustracija svojim okruženjem

5
2
j jasamovo_neregistrovani
01.05.2023. 15:35

@Bepo_neregistrovani Onda da citiram Zolu(UKUPNA PAMET MASE(litijasa)MANJA JE OD PAMETI NAJGLUPLJE JEDINKE TE MASE)Po istoj anketi gradjani imaju veoma veliko poverenje u ZDRAVSTVO a ne moze se zakazati pregled ,nekih vaznih jekova nema bez 5000 eura i ne pomisljajte na operaciju itd itd

5
0
B Bubamara_neregistrovani
01.05.2023. 12:59

Meni je drago kada profesor Korać ne vidi da je Srbija parče Rusije i utemeljivač kleriklizma i rusofilstva od poznih osamdesetih prošlog vijeka. Nijesam siguran da je profesor Korać ili bilo ko u Srbiji "guknuo" ili bio protiv nekrofilstva koje je vladalo Srbijom tih godina. Mora se sjećati gospodin Korać da je SPC uz naklonost vlasti (jer su tada svi bili vlast) po regionu šetala zemne ostatke Cara Lazara i podizala klerikalnu svijet svuda po regionu. Ona je zametnula tu klicu litija kao svetovnu manifestaciju, ali ne u okviru Srbije, nego svuda po regionu. Neđe je ta klica nikla, neđe nije odmah. Što se tiče Crne Gore, čekala se izgleda rodna godina. Gospodine Korać, po pitanju Crne Gore, ja ne prepoznajem niti jednu Vladu ili vlast Srbije, koja ima različit odnos prema Crnoj Gori, pa ni onu Đinđićevu, đe ste Vi bili njegov prvi saradnik. To je samo bila finija varijanta, građanskija i kulturnija od npr. radikala, SPO i Vuka Draškovića, koji sada ima iste stavove kao i Vi, Dveri..

18
2
g gradjanska_drzava_neregistrovani
01.05.2023. 12:49

Pravoslavna dzamahirija!

13
5
O Ozna_neregistrovani
01.05.2023. 13:00

@gradjanska_drzava_neregistrovani U te građanske gluposti verujete samo vi muslimani iz BiH i CG.

9
12
d daupravusi_neregistrovani
01.05.2023. 14:14

@gradjanska_drzava_neregistrovani daj Bože da budemo to i bukvalno.Naravno,zajedno sa RS i CG.Biće,biće...

2
9
g gradjanska_drzava_neregistrovani
01.05.2023. 15:47

@Ozna_neregistrovani Lijepo je sto i nasi sugradjani muslimani zajedno sa nama Crnogorcima dijele gradjansku ideju. Vi velikosrbi i klero-naconalisti i sovinisti mozete samo da nam zavidite na dobrim medjuljuskim odnosima i uzajamnom postovanju, takve stvari su za vas jeres. Vi ako ne mrzite, ne mislite da ste nabolji, najaci, i sl. vi bi manjkali od depresije.

3
2
I Istina_neregistrovani
01.05.2023. 12:48

Dok si se bavio politikom u Srbiji, tvoja partija nije ni cenzus prolazila. U SR si totalno nebitan.

9
1
O Ogledalo__neregistrovani
01.05.2023. 12:15

Profo, iranizacija Crne Gore je pokrenuta 1997 godine kao njemački projekat (uz podršku Velike Britanije). 1999 se njima pridružila i SAD. Isti (zajedno sa Francuskom) nisu nikada podržali nezavisnu, građansku i suverenu Crnu Goru. Uspjesi Crne Gore su njima bili trn u oku. Za onoga koji ima oči da vidi, uši da čuje i um da razmišlja, trenutno je na sceni konflikt između Njemaca (u obliku EU) i Amera (+ Velika Britanija) ko će od njih osvojiti Zapadni Balkan. SPC, Srbija i Rusija (koji u stvari itekako imaju tradicionalne aspiracije da okupiraju Crnu Goru) se koriste kao pokriće i energija na terenu u ovom njihovom hibridnom ratu, pošto isti nemaju ni minimalne šanse, u odnosu na Njemce i Amere. Čak, mi izgleda, da će zbog Crne Gore, Srbija sa njenom SPC biti uništene od Amera i/ili Švaba.

7
7
E Esma_neregistrovani
01.05.2023. 12:59

@Ogledalo__neregistrovani Ahahaha, samo ti čekaj da neko "uništi" Srbiju i našu crkvu, dok ti se raspadaju građansko društvo i Monteprkno !

6
13
i izkosa__neregistrovani
01.05.2023. 13:41

@Ogledalo, podloga za to što navodite je odrađena ovdje još prije 30 i kusur godina dolaskom mladih, lijepih i još pametnijih instaliranjem velikosrpskog državnog projekta. Nijesu ni Ameri ni Njemci poboli momiški hram na sred PG, nego se dobro zna ko ga je napravio i za čije pare. Niti crkvu na Rumiji i desetine novosagrađenih diljem CG koje su postale tvrda jezgra te " iranizacije" koja sada smeta a nekad poželjni partneri za anesteziranje širokijeh narodnijeh masa. Prema tome... dabome...

0
7
d danilovg_neregistrovani
01.05.2023. 11:13

Da vidiš u Danilogradu, njih par Svetobuvaca se okupi u ulici i nas Crnogorce ni ne pozdrave, gledaju nas ko ubice..

16
4
R Realan_neregistrovani
01.05.2023. 14:35

@danilovg_neregistrovani Ne šljivi vas niko 2% ni u Srbiji.

4
2
s sokol_neregistrovani
01.05.2023. 15:18

@danilovg_neregistrovani E,pa svaka im čast!!!Zasluženo!!

2
1
N Novo_neregistrovani
01.05.2023. 11:10

Crna Gora je za ove tri godine postala sve sto ne treba da bude. Ali narod hoce tako. Najgora kletva: imao pa nemao.

19
3
d daupravusi_neregistrovani
01.05.2023. 14:18

@Novo_neregistrovani kme kme kme...muzika za uši😂😂😂💪

2
3