Politika

Koprivica: Gazivoda ne poštuje dignitet Komisije kao cjeline

Izvor

Gazivoda je ocijenila da funkcioneri nekih partija pokušavaju da suspenduju ustavni položaj crnogorskog i da nametnu apsolutnu dominaciju srpskog jezika.

- Mislim da, imajući u vidu da su u Komisiji tri doktora nauka, univerzitetska profesora, i mnogo stariji i po stažu i iskusniji, da koleginica Gazivoda i zbog svoje mladosti i zbog neiskustva koje ide sa tim nije bila na nivou predsjednika Komisije i da je odatle poteklo i mnogo određenih problema, kazao je Koprivica.

On naime osuđuje Gazivodu jer se, kako kaže, deklarisala kao predsjednica jednog dijela Komisije:

- Što govori da nije ispoštovala dignitet Komisije kao cjeline. Moram reći da sam zajedno sa koleginicom Lidijom Tomić i kolegom Goranom Radonjićem uputio dopis gospodinu Srđanu Miliću predsjedniku SNPa još prije više dana, ukazujući da i on kao jedan od potpisnika sporazuma komisija svojim radom ne mrda smjesta.

Lider Socijalističke narodne partije Srđan Milić uputio je 30. decembra dopis premijeru Igoru Lukšiću da što prije zakaže sastanak, kako bi problem bio riješen, objašnjava Koprivica. Razlozi neobavljenog posla, koje Koprivica iznosi, u potpunoj su suprotnosti sa onima koje je navela Gazivoda.

- Radilo se o tome što se željelo poništiti srpska azbuka i što se željelo inkorporirati sve u crnogorski jezik i kroz azbuku i kroz program i na taj način dovesti do gubljenja identiteta srpskog jezika.

Koprivica ne može da predvidi kada bi se mogle prevazići prepreke. Ali sve su prilike da bi se avgustovska saga o jeziku mogla nastaviti.

- Pretpostavljam da bi kao pojedinac u čitavoj toj priči zauzeo stanovište da bi dobro bilo da osobe koje su krenule u potpisivanje sporazuma, ponovo sastanu sa gospodinom Lukšićem i da se jednostavno reorganizuje čitav razgovor i da sa novim inputima krene i rad Komisije, kazao je Koprivica.

Podsjetimo, osim Gazivode i Koprivice, članovi Komisije su Tamara Milić, Aleksandar Čogurić, Aleksandar Radoman, Vladimir Vojinović, Lidija Tomić, Goran Radonjić, Suljo Mustafić i Jakov Sabljić. Iako je Komisiju formiralo Ministarstvo prosvjete i sporta, iz te institucije nijesmo mogli da dobijemo komentar.

Portal Analitika