Svijet

Konzervativci gube uporišta na lokalnim izborima u Engleskoj, Sunak razočaran

Prvi rezultati lokalnih izbora u Engleskoj u petak pokazuju poraz za vladajuće konzervativce u nekoliko njihovih uporišta, što bi mogao biti pokazatelj da će izgubiti parlamentarne izbore 2024. godine, ocjenjuju stručnjaci.

Konzervativci gube uporišta na lokalnim izborima u Engleskoj, Sunak razočaran Foto: Tolga AKMEN / AFP
HinaIzvor

Dan nakon glasanja za obnovu gradskih vijeća, prvi rezultati su pokazali gubitak 218 mjesta za konzervativce, dok su laburisti, vodeća opoziciona stranka dodali 118 mjesta, a Liberalne demokrate su osvojile 57, piše Rojters.

Za konzervativne vijećnike koji naporno rade, to je razočaranje, rekao je premijer Riši Sunak za Sky News.

„Birači su nam poručili da se fokusiramo na njihove prioritete i da ih riješimo“, rekao je Sunak novinarima i ponovio obećanja na nacionalnom nivou u pogledu ekonomije, zdravstva ili borbe protiv ilegalne imigracije.

Britanski laburisti, koji se nadaju da će na parlamentarnim izborima 2024. njihov šef Kir Starmer postati novi premijer, osvojili su lokalna veća u Plimutu na jugu i Stouku na Trentu na sjeveru, koji je bio „prijestonica“ Bregzita, jer je 69 odsto tamošnjih stanovnika glasalo za izlazak iz EU 2016.

Konzervativci su izgubili i lokalno vijeće u Hertsmeru sjeverozapadno od Londona, odakle dolazi potpredsjednik vlade Oliver Dauden.

Dan uoči krunisanja kralja Čarlsa III, konzervativci su izgubili i Royal Borough u Vindzoru, kao i Mejdenhed, gdje su pobijedile Liberalne demokrate.

Stručnjak za ispitivanje javnog mnjenja Džon Kurtis, politikolog sa škotskog univerziteta Stretklajd nedavno je naglasio da bi prednost veća od deset odsto za laburiste jasno predvidjela ishod parlamentarnih izbora 2024.

Prije dolaska na vlast 1997. i 2010. godine, laburista Toni Bler i konzervativac Dejvid Kameron uspješno su pobijedili na lokalnim izborima sa dvostrukom prednošću prije parlamentarnih izbora, ističe Kurtis za BBC.

Na izborima u četvrtak novost je bila da su birači morali da pokažu ličnu kartu kako bi mogli da glasaju.

Ta promjena izazvala je kritike i ocjene da je riječ o mjeri kojom se nastojalo da se isključe neke kategorije glasača, najprije mlade ljude, jer u Velikoj Britaniji ne postoji obaveza posjedovanja lične karte.

Udruženje Electoral Reform Society, koje se protivilo toj novoj obvezi, utvrdilo je u četvrtak da su uočili „brojne primjere“ glasača koji nisu mogli da ostvare svoje biračko pravo.

Izborna komisija, međutim, odbacuje takve navode i tvrdi da je glasanje proteklo uobičajenim redom.


Portal Analitika