Crna hronika

Odgođena ocjena dokaza za zloupotrebu službenog položaja

Kontrola optužnice u predmetu "Plantaže" odložena za 26. april

Kontrola optužnice protiv nekadašnjeg predsjednika i članova Odbora direktora ,,Plantaža“ za zloupotrebu službenog položaja danas je u podgoričkom Višem sudu odložena za 26.april zbog izostanka advokata Dejana Radinovića.

Kontrola optužnice u predmetu "Plantaže" odložena za 26. april Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Predsjednik Višeg suda, sudija Boris Savić je konstatovao da u spisima predmeta nema dokaza da je advokatu Radinoviću uručen poziv za ročište kao i da je u dostavnici kao razlog navedeno ,,nepoznata adresa".

Osim toga, prisutni advokati su istakli problem nedostavljanja kopija spisa predmeta na šta je tužilac Vukas Radonjić ukazao da su svi dokazi pripremljeni u elektronskoj formi i da će ih preko suda dostaviti advokatima odbrane.

Međutim, advokatica Bojana Franović je zatražila da joj se dokazi dostave u papirnoj formi obzirom da je kućnim redom zabranjeno korišćenje kompjutera u sudnici pa samim tim su i dokazi na CD-u neupotrebljivi.

Sudija Savić je potom ukazao da branioci prije svakog ročišta mogu u pisanoj formi tražiti dozvolu za korištenje tehničkih uređaja i da će im biti udovoljeno.

Bivši čelnici Plantaža su se našli na optužnici zbog zloupotrebe položaja prilikom zaključenja štetnog vansudskog poravnanja između kompanija ,,Plantaže“ i ,,OMP Inženjering“ vezanu za zajedničku proizvodnju briketa.

Na optužnici su Veselin Vukotić, Božo Mihailović, Đorđije Rajković, Sead Šahman, Duško Perović i Verica Maraš.

Oni se terete da su od 24. decembra 2019. do 23. aprila 2020. godine u Podgorici, kao odgovorna lica u kompaniji "13. Jul-Plantaže" AD, zloupotrijebili svoj položaj i privrednom društvu "OMP-Engineering" DOO pribavili protivpravnu imovinsku korist od 384.672 eura na štetu Plantaža.

Vukotić, Rajković, Mihailović, Šahman i Perović se terete da su, kao predsjednik i članovi odbora direktora Plantaža postupali suprotno tada važećem Zakonu o privrednim društvima i Statutu.

Verica Maraš se tereti da je kao izvršni direktor Plantaža, postupala suprotno tada važećem Zakonu o privrednim društvima, jer se prilikom donošenja odluka i u upravljanju poslovanjem društva nije pridržavali načela savjesnosti i postupala sa pažnjom dobrog privrednika.

Optuženi predsjednik I članovi borda direktora terete se da su, bez mišljenja advokata, utvrdili vrijednost zemljišta za kompaniju "OMP Engineering".

Oni su kako je precizirano iz SDT-a prilikom razmatranja i odlučivanja o prijedlogu za poravnanje privrednog društva “OMP Engineering”, sa kojim su Plantaže vodile parnicu pred Privrednim sudom Crne Gore, radi raskida Ugovora o osnivanju zajedničke fabrike za proizvodnju briketa “PLANT-OMP” DOO Podgorica i naknade štete i izgubljene dobiti donijeli zaključak da se parnica riješi poravnjanjem uprkos tome što su svi izvedeni pisani i personalni dokazi išli u korist Plantaža.

I pored poljoprivredno, mašinsko i finansijskog vještačenja koje je bilo pozitivno za Plantaže optuženi su odlučili da se kompaniji “OMP Engineering”, “prenese 37.000 metara kvadratnih zemljišta u Skladišno-poslovnoj zoni Donji Kokoti tržišne vrijednosti 1.295.000 eura i isplati 350.000 eura.

U istrazi je utvrđeno da je Maraš izvršila "očigledno štetnu odluku okrivljenih, jer je, kod notarke, sa ovlašćenim zastupnikom “OMP Engineering-a”, zaključila očigledno štetni Ugovor o poravnanju.

Iz SDT-a navode da se “OMP Engineering” obavezao da Plantažama prenese svoj udio od 50 odsto vlasništva u zajednički osnovanom privrednom društvu “Plant-OMP” DOO, za koji je, u očigledno štetnom Ugovoru o poravnanju, navedeno da njegova vrijednost i prodajna cijena iznose 1.398.474.47 eura, iako je ukupna imovina zajedničkog društva iznosila 1.062.537 eura, a ukupne obaveze 4.084.735 eura.

- Nije postojala ekonomska opravdanost za otkup udjela po toj cijeni, jer su Plantaže, Ugovorom o poravnanju, sebi ustanovile obavezu od ukupno 5.483,209.47 eura (zbir ugovorene prodajne cijene udjela i obaveza zajedničkog društva), a stvarno još i veću, u iznosu od 5.729.735 eura (zbir stvarne vrijednosti imovine koju oštećeno društvo daje i obaveza zajedničkog društva) - navedeno je u saopštenju SDT-a.

Usljed, kako se navodi, djelimičnog izvršenja očigledno štetnog poravnanja, privrednom društvu "OMP Engineering" je pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 384.672 eura, a oštećenom društvu nanesena šteta.

Nekadašnji predsjednik i članovi Odbora direktora ,,Plantaža“ Vukotić, Mihailović, Perović , Rajković i Šahman uhapšeni su 11. jula prošle godine a 23. avgusta lisice su stavljene i Verici Maraš.

Optuženi predsjednik i članovi borda direktora našli su se pod lupom Tužilaštva po krivičnoj prijavi novog rukovodstva Plantaža.


Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.