Društvo

Promocija reciklaže kroz ekološku akciju “Zajedno za IDEAlnu okolinu!“

Konkurs za sve vrtiće i škole u Crnoj Gori traje do 15. oktobra

U cilju podizanja svijesti o zaštiti životne sredine kod djece svih uzrasta, kao i promocije cirkularne ekonomije Agencija za zaštitu životne sredine, Zavod za školstvo Crne Gore, Ispitni centar, i kompanija Mercator-CG s brendom IDEA, realizuju ekološku akciju pod nazivom "Zajedno za IDEALNU okolinu!“. Konkurs traje do 15. oktobra, a organizatori pozivaju sve vaspitno-obrazovne ustanove u Crnoj Gori da učestvuju. 

Konkurs za sve vrtiće i škole u Crnoj Gori traje do 15. oktobra Foto: IDEA
Društveno odgovorno poslovanje
Društveno odgovorno poslovanjeAutor
Portal AnalitikaIzvor

Prema pravilima konkursa, djeca iz svih vaspitno-obrazovnih ustanova treba da sakupljaju i selektuju otpad, da sakupljeni otpad predaju reciklažnim dvorištima, deponijama (Livade Podgorica, Možura Bar) ili kod registrovanih sakupljača otpada u njihovim gradovima. Najuspešniji učesnici akcije koji sakupljaju PET-Plastiku, limenke i papir-karton će imati priliku da osvoje jednu od tri nagrade: Igralište u vrijednosti 5.000 eura, drugo mjesto mobilijar/klupe i sprave za vježbanje u vrijednosti od 3.000 eura i treće mjesto – sadnice u vrijednosti 2.000 eura.

Kroz smanjenje količine generisanog otpada, selekciju i reciklažu otpada, ali i edukaciju i aktivno učešće školske zajednice, akcijom se želi podstaći promišljanje o važnosti očuvanja prirode i resursa koje nam pruža. Inicijator ove akcije je IDEA, a realizuje je u partnerstvu sa Agencijom za zaštitu životne sredine, Zavodom za školstvo i Ispitnim centrom u okviru aktuelnog projekta PISA 2025 – Nauka u fokusu. 

Jelena Doderović

 

Prema riječima Jelene Doderović, direktorice marketinga u Mercator-CG, inicijativa proizilazi izdruštveno odgovornog poslovanja kompanije, a koja ovom akcijom uvezuje oblast zaštite životne sredine sa brigom o zajednici, djeci i mladima. „Ova akcija je logičan nastavak i korak dalje u našim namjerama da gradimo bolju i ljepšu budućnost za našu djecu i oslanja se na brojne društveno odgovorne aktivnosti koje smo usmjerili na brigu o djeci i zajednici. Veliku zahvalnost dugujemo našim partnerima na projektu koji su prepoznali važnost ove akcije i pružili sve raspoložive resurse kako bi imala što bolji efekat. Iskoristiću ovu priliku da još jednom pozovem sve vrtiće, osnovne i srednje škole da se pridruže i da budu dio pozitivnih promjena u našoj zajednici i doprinesu stvaranju IDEALNE okoline za sve nas“, kazala je Doderović.

Bojan Bašanović

 

,,Nas u Agenciji za zaštitu životne sredine obradovala je inicijativa kompanijeMercator Crna Gora (brenda IDEA). Kao institucija koja je prepoznata u javnosti, sve svoje aktivnosti smo podredili interesima društva i zajednice, radeći svakim danom na dosljednjoj i striktnoj primjeni zakona iz oblasti zaštite životne sredine. Kampanja ,,Zajedno za IDEALNU okolinu je već sada opravdala svoj smisao, djeca i nastavnici nas svakodnevno kontaktiraju, tražeći informacije gdje i kako da odlože generisani otpad koji su sakupili. U posljednjim izvještajima Evropske komisije o napretku Crne Gore, oblast koja se odnosi na otpad prepoznata je kao jedan od najvećih ekoloških problema“, izjavio je mr Bojan Bašanović, savjetnik za odnose sa javnošću u Agenciji za zaštitu životne sredine.

Ističe da trenutno stanje u zemlji pokazuje da je ovakav način tretiranja otpada neodrživ, imajući u vidu sve prisutniji negativni uticaj na životnu sredinu.

„Vjerujem da će poruka koju ćemo ovom kampanjom jasno poslati svim subjektima i građanima, doprinijeti da iz godine u godinu imamo sve bolju situaciju, kada je u pitanju oblast upravljanja otpadom. Vjerujemo da će građani u narednom periodu pravilno selektovati i odlagati otpad i vršiti njegovu reciklažu, kad god je to moguće, i to: u reciklažnim dvorištima, na sanitarnim deponijama i kod registrovanih sakupljača otpada.Na kraju naša odgovornost i obaveza prema sljedećoj generaciji, prema ostatku globalnog eko-sistema čiji smo mali, ali vrijedni dio, i prema ljepoti i bogatstvu prirode u kojojživimo, jeste realizacija ideje o ekološkoj državi i dalji razvoj Crne Gore na principima održivosti, kazao je Bašanović.

Iz Zavoda za školstvo naglašavaju važnost jedne ovakve akcije u naporima da se kako učenici, tako i njihovi roditelji uključe u kreiranje pozitivnih promjena po životnu sredinu. 

Irena Pavlović

 

„Zadovoljstvo je bilo što u aktuelnom trenutku realizacije projekta o naučnoj pismenosti možemo učenicima ponuditi konkretnu akciju u kojoj će oni svojim aktivnostima doprinijeti uređenju školskog dvorišta, prostora u kome provode veliki dio vremena. Rješenja naučnih problema koja koriste za donošenje odluka i pokretačkih akcija, pravi su put u sticanju naučnih kompetencija. Učenici i njihovi nastavnici su, kako se čini, već vrlo predano i organizovano pristupili akciji. Svi imaju samo jednu misao vodilju – prvo mjesto za zasluge u stvaranju IDEALNE okoline. Jedno je prvo mjesto i jedna prva nagrada, ali dodjeljuju se i još dvije vrijedne nagrade. A mi obećavamo da nećemo stati samo na ovoj akciji. Nastavljamo dalje ka pozitivnim promjenama koje želimo vidjeti u svojoj okolini. Zato, uključite se i vi, sakupljajte plastiku, limenke i karton, da nam životna sredina bude IDEALNA“, rekla je v.d. direktorice Zavoda za školstvo Irena Pavlović. 

Za više informacija o konkursu, kontaktirajte:

bojan.basanovic@epa.gov.me i blazenka.petricevic@zzs.gov.me

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.