Politika

Lider SDP-a pisao predsjedniku Skupštine

Konjević Bečiću: Pokrenite parlamentarni dijalog za rješavanje stanja u pravosuđu

Lider Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, obratio se predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću pismom u kojem zahtijeva od njega da hitno preuzme neophodne korake na pokretanju političkog dijaloga na temu ustavnog rješavanja stanja u pravosuđu, koji bi uključio u narednoj fazi i dogovor oko sveobuhvatne izborne reforme.

Konjević Bečiću: Pokrenite parlamentarni dijalog za rješavanje stanja u pravosuđu Foto: Foto: Skupština Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

„SDP iskazuje spremnost da u takvom procesu bude do kraja konstruktivan i demokratskim standardima posvećen partner, uvijek imajući u fokusu ključni državni prioritet – političku i društvenu stabilnost, vladavinu prava i ispunjavanje naših evropskih obaveza“, poručio je Konjević Bečiću.

Konjević u pismu Bečiću navodi da se Crna Gora nedopustivo dugo nalazi pred izazovom rješavanja krupnih političkih pitanja od kojih zavisi njen dalji demokratski razvoj, napredak vladavine prava i evropska integraciona agenda za koju se, makar deklarativno, zalažu svi parlamentarni politički subjekti.

„Aktuelni politički odnosi, stanje u društvu, kao i ukupan socio-ekonomski i zdravstveni ambijent ukazuju na to da se nalazimo u zoni potencijalnog usložnjavanja prilika koje mogu voditi široj političkoj, pa i društvenoj nestabilnosti“, navodi se u saopštenju.

SDP, kao autentična državotvorna i evropska politička partija, sagledavajući sa zabrinutošću ozbiljnost aktuelnog trenutka, smatra da je otpočinjanje sveobuhvatnog političkog dijaloga najbolji i optimalan način da se krene u demokratsko razrješavanje izazova pred kojima se Crna Gora nalazi.

„Naime, otvorena i neriješena pitanja iz domena vladavine prava kao što je neredovno stanje u pravosuđu, vezano prije svega za izbor Vrhovnog državnog tužioca, članova Sudskog savjeta pa i sastav Ustavnog suda, nameće potrebu hitnog otvaranja dijaloga parlamentarnih političkih subjekata. Poznato Vam je da se ova pitanja ne mogu sistemski i dugoročno rješavati bez postizanja šireg političkog, a poželjno, i društvenog konsenzusa, budući da je za njihovo rješavanje neophodno obezbijediti kvalifikovanu većinu, kako to predviđa Ustav Crne Gore“, kazao je Konjević.

Striktna obaveza iz „privremenih mjerila“ za poglavlje 23 upravo je dalja implementacija Ustavnih amandmana iz 2013. godine, koji se tiču izbora najviših pravosudnih funkcija koje su trenutno u neredovnom, VD stanju.

„Uvjereni smo da je Vaša prioritetna obaveza i odgovornost, da kao predsjednik najvišeg zakonodavnog doma, u najkraćem roku pokrenete sveobuhvatni politički i društveni dijalog na ove teme, kako bi se izbjeglo dalje gubljenje vremena i kako bismo kao politička zajednica pokušali da zajednički, ozbiljno i državnički odgovorno izađemo iz ovog stanja svojevrsne institucionalne blokade“, kazao je on.

Ako dijalog bivšoj vlasti nije bio prioritet, kako kaže Konjević, vjeruje da bi Bečiću trebalo da bude, upravo kao primjer rješavanja problema u razvijenim demokratijama.

„Bez dijaloga i ozbiljnog pokušaja postizanja konsenzusa oko ovih pitanja naš evropski put će biti doveden u pitanje, a što je posebno važno odnosno opasno, možemo ući u prostor političke i institucionalne krize sa izvjesnim ozbiljnim i teškim posljedicama po političku, pa i ukupnu društvenu stabilnost“, navodi se u saopštenju.

Takođe, kako navodi, pored ovih pravosudnih tema imamo i obavezu kompletiranja izborne reforme u okviru koje je neophodno takođe dvotrećinskom većinom usvojiti izborni zakon, pa je i to dodatan argument u prilog neophodnosti hitnog otpočinjanja političkog dijaloga.

„Vjerujem da dijelite uvjerenje SDP da je dijalog jedini evropski i demokratski put rješavanja ovako krupnih otvorenih pitanja, koja budući da se i tiču naše evropske agende nikako ne smiju biti predmet isključivog bavljenja parlamentarne većine. Najavljeno isključivanje opozicije i drugih struktura iz ovog procesa, prije svega respektabilnih organizacija civilnog društva, kao u slučaju pokušaja hitnog i netransparentnog usvajanja tužilačkih zakona, ne samo da bi bio antidemokratski i antievropski čin, već bi i faktički onemogućio uspješno finalizovanje naših jasnih ustavnih i evropskih obaveza“, navodi Konjević.

Portal Analitika