Politika

"Imamo duboku institucionalnu krizu"

Konjević: Zbog Abazovićevog forsiranja ugovora sa SPC, imaćemo najgori izvještaj EK do sada

"Dok je Dritan Abazović slao poruke da je šverc cigareta klinički mrtav očigledno ga nije čuo šef UPC Rade Milošević, koji je njegov partijski drug i istaknuti funkcioner", ocijenio je podpredsjednik Vlade i ministar odbrane u tehničkom mandatu Raško Konjević komentarišući večeras na RTCG dešavanja povodom šverca cigareta. 

Konjević: Zbog Abazovićevog forsiranja ugovora sa SPC, imaćemo najgori izvještaj EK do sada Foto: Schreenhot
Portal AnalitikaIzvor

Osvrćući se na optužbe Abazovića da je on jedan od političkih pokrovitelja šverca cigareta, Konjević je ponovio da je rekao da je premijer u tehničkom mandatu imao kontakt sa registrovanim članovima jedne organizovane grupe, kao i Milošević.

Uprava policije bila isključena iz slučaja

"Ne mogu reći koja je. To su tajni podaci. Sada kada sve posložite jasno je da možemo govoriti o stepenu sumnje da je ovdje definitivno bilo političkog pokroviteljstva duvana. Imate kontakte sa organizovanom kriminalnom grupom za koju znate da je u SOKTI prepoznata za šverc cigareta, sada se ispostavlja da je medijski performans u kojem učestvuju isključivo ministri i premijer iz redova GP URA, jer je 10 odsto od zaplijenjenih cigareta spaljivano, a pored toga - Uprava policije je bila isključena iz ovog slučaja", kazao je Konjević na Televiziji Crne Gore.

Upitan i da li je moguće da Milošević nije znao za kretanje kamiona od skladišta do mjesta uništenja cigareta, Konjević je odgovorio da bi on i dalje bio direktor Uprave prihoda i carina da je to tako.

Konjević je istakaio i da nema informacije da je bilo nekih dojava od međunarodnih partnera.

Prokomentarisao je i njegovu smjenu sa pozicije šefa Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti. Poručio je da nije zakazao sjednicu zbog izbora, kako je to, kaže, Abazović okarakterisao.

Zakazao je, kako kaže, zbog činjenice da imamo aktivnost organa za sprovođenje zakona, aktivnosti Specijalnog državnog tužilaštva i Agencije za nacionalnu bezbjednost koje ovih dana rezultiraju hapšenjem više državnih službenika. Smatrao je, kako napominje, da je to validan razlog da se održi sjednica.

"Smjena jeste bila donekle iznenađujuća, jer je Abazović nacrtao javnosti da on i njegova politička struktura žele nešto da sakriju. Žao mi je što se tako desilo, ali neće to puno promijeniti. Ostajem član Vijeća za nacionalnu bezbjednost", poručio je Konjević.

Ne bi iznenadilo da Abazović završi i obavezu o OB

Na pitanje da li je moguće da Vlada u ovom momentu donese odluku o pristupanju Otvorenom Balkanu, Konjević je stave da je nelogično da Vlada donosi odluke za koje nema većinu u parlamentu.

“Da bi Crna Gora pristupila Otvorenom Balkanu, moraju se mijenjati zakoni, za šta Abazović nema većinu u parlamentu. Skloniji sam da mislim da neće, ali me ne bi iznenadilo da Abazović završi i posljednju obavezu koju je preuzeo. U politici je sve moguće", dodaje Konjević.

Upitan misli li da je Savo Kentera "instaliran" na čelo ANB-a odgovorio je kako je on dugi niz godina bio blizu sektora bezbjednosti, predsjednik Atlantskog saveza i neko ko po profesionalnom opredjeljenju pratio rad tog sektora, a ima odlične međunarodne kontakte.

Kako ističe, to potvrđuje da je ANB uradila ozbiljnu operaciju zaštite nacionalnih interesa, što potvrđuje da je opredjeljenje da Kentera bude na čelu ANB opravdano.

Dobra saradnja sa inostranim agencijama

Upitan šta je SDP radila da spriječi šverc cigareta, posebno od 1993. do početka 2000. godina, Konjević je poručio da da će se teško naći država u kojoj nema takvih aktivnosti.

“Što je država slabija takvih aktivnosti će biti više. Značajno je da Crna Gora ima dobru saradnju sa inostranim agencijama zainteresovanim za sprovođenje zakona kada je riječ o švercu duvana”, naveo je Konjević.

Osvrnuo se i na ličnu odgovornost u tome što nije bilo više procesuiranihm kad je riječ o švercu cigareta od 2013. do 2016, dok je bio ministar unutrašnjih poslova. Stava je da je to odgovornost svake vlade i svakog ko je bio dio neke vlade, posebno u segmentima u kojima ti rezultati nisu bili bolji.

“Jesu li MUP, tužilaštvo i ANB tada mogli da imaju bolji rezultat - jesu. Ipak, poslije 30. avgusta 2020. stvorenaa je bolja politička volja da organi za sprovođenje zakona aktivnije djeluju protiv kriminalnih aktivnosti. Među njima je i šverc duvana, ali je iznenađujuće da iza ovakve aktivnosti može da stoji nekoliko visokopozicionirah članova Ure”, naglasio je Konjević.

Upitan o aferi ruskih špijuna, te da li ima osjećaj da se ćutalo o toj aferi, poručio je da je izviđaj u toku.

"Dobili smo set informacija i nekoliko vrlo korisnih saznanja da je ANB uspostavila dobru međunarodnu saradnju sa nekoliko partnerskih agencija država NATO članica. Ova međunarodna akcija će biti nastavljena", poručio je Konjević.

Što prije na izbore

Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore očekuje se sljedeće nedjelje, a Konjević podsjeća da je na današnjoj sjednici Vlade govorio o tome da je bilo signala kako Crna Gora ne treba da propusti istorijsku šansu, ali u julu se desila, kaže, promjena u prioritetu rada Vlade.

"Nažalost, Abazović forsira ugovor sa jednom vjerskom zajednicom, koja je dovela do krize. Predložili smo da se ta tema odloži za kasnije, ali to se nije desilo pa ćemo imati najgori izvještaj EK do sada", smatra Konjević.

On je kazao i da imamo duboku institucionalnu krizu.

"Kada imate ovakve razlike, demokratija ne poznaje drugi model pokušaja da izađete iz krize osim odlaska na izbore."

Prema njegovim riječima, što prije politička elita shvati da je to jedino rješenje brže ćemo izaći iz krize. Ovakva situacija je, poručuje on, mučenje i za građane i za političare.

Portal Analitika

Komentari (10)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
N Niksic__neregistrovani
07.10.2022. 11:20

Podrška za Konjevica_ 👍🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

3
0
P Passion_neregistrovani
07.10.2022. 07:18

A da se ne foliramo: Arbi iz Gore Gore da ili prifate izbore ili da se odsele za svrbiju ilo rusiju, kad su toloko ugrozhenobsa svojom crkvom i NIKAD se NE VRATILI! D Ajte do DJAVOLA. Niko vas NE VOLI! Dosadili ste i Bogu i Narodu, ... od Rijeke Bojane do Yanceghyanga! Marsh!

1
1
P Pulicet_neregistrovani
06.10.2022. 23:41

Rasko je uzdrzano ali dovoljno ukazao da je na celu drzavnog Sverc komercaDritan i njegova Ura!Ali,umjesto da novinar kaze da sve okolnosti ukazuju da Dritan iz (subjektivnih (lazi) razloga i objektivne odgovornosti -u svim demokratijama bi morao da podnese ostavku,novinar Klikovac pita Raska ,sto ce u takvoj vladi ,sto ne podnese ostavku?!Na sta bi licile sjednice vlade (pri toliko poltrona) da nema Raska i Ranka.Bila bi to Dritanova diktatura,pred kojim cak i jedan Damjanovic i druzina jedva disu...

16
1
M MarkoizNK_neregistrovani
06.10.2022. 21:02

Ako nas taj lažljivac, izdajnik i prevarant uvuče u OB možemo se pozdravit sa EU. Ima li načina da ga što prije strpa o u zatvor??? Narode vrijeme je da se probudimo!!

27
3
l lule_lulic_123_neregistrovani
06.10.2022. 20:04

Taj protu-Crnogorski govor s spC/om trec sto prie ponistiti i s novom Vladom donijeti NOVI koji ce C. goru vratiti na ubrzani put prema eUniji tj. uclanjenju/ulazu u istu. To ce vjerojatno uciniti nova vlada C. Gore.

30
4
L Ljubo_neregistrovani
06.10.2022. 20:02

....Ne bi iznenadilo da Abazović završi i obavezu o OB.... Trebalo bi saznati kome je Abazović obećao ( ako je obećao ) da će CG pristupiti OB, Vučiću ili nekom zvaničniku SAD-a? Većina analitičara, domaćih i stranih, saglasni su da je taj OB američka ideja koju su prihvatili Srbija, Albanija i S. Makedonija.

27
2
D DUKLJA_neregistrovani
06.10.2022. 19:47

"ZAKLEO SE DRITAN RAJI DA SE NEĆE NIŠTA TAJIT"

23
2
G GOST_neregistrovani
06.10.2022. 19:29

ON J TO URADIO JER JE DF OBECAO DA CE GLASATI ZA SUDIJE PA SU GA IZRADILI, AL ONJE TOLIKO NAIVAN DA JS NIJE SHVATIODAMU RADE O GLAVI SVE DOK BUDE GOVORIO PROTIV DPS OVI CE GA PODRZAVATI JER ZNAJU STO IH CEKA

25
3
I Istinama_neregistrovani
06.10.2022. 19:00

Bravo Konjevicu provalio si smeće od Abazdovica i njegovu kriminalnu organizaciju.

45
3
P PODGORIČANIN_neregistrovani
06.10.2022. 18:24

Da li su se švercovali samo cigari. ima i gotih zapljena na koje se slikao Abazović, i ba isti nacin su spaljivali.

41
3