Sci/Tech
  • Portal Analitika/
  • Sci/Tech /
  • Konferencija „Preispitaj status quo“: Nigdje se ne može stići, ukoliko svi budu kopirali jedni druge

Konferencija „Preispitaj status quo“: Nigdje se ne može stići, ukoliko svi budu kopirali jedni druge

Gledajte šta drugi rade i uradite suprotno. Ako svi budu kopirali jedni druge, nećemo stići nigdje. Eksperimentišite, poigrajte se pravilima, nemojte ih slijepo slijediti i ne uljuljkujte se u trenutnom uspjehu. Raspravljajte sa kreativnim ljudima o idejama, ne budite okruženi samo istomišljenicima i budite uvijek spremni da se podignete poslije gubitka kao feniks iz pepela“, jedna je od glavnih poruka konferencije ReThink the Status Quo, koju je poslao Magnus Linkvidst, svjetski poznat futurolog i govornik. 

Konferencija „Preispitaj status quo“: Nigdje se ne može stići, ukoliko svi budu kopirali jedni druge Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

On je, zajedno sa Tommasom Di Giovannijem, potpredsjednikom za komunikacije kompanije Philip Morris International, Milanom Popovićem, naučnim komunikatorom i prof. dr Jasnom Bajraktarević, psihološkinjom, preispitivao Status Quo na konferenciji posvećenoj smanjenju štetnosti koju je organizovala kompanija Phillp Morris u Belexpo centru. 

Predstavnici poslovne i stručne javnosti zemlje i regiona, kao i veliki broj predstavnika medija sa prostora bivše Jugoslavije okupio se kako bi čuo poruke četiri govornika i velika svjetska stručnjaka na temu smanjenja rizika i kreiranja uslova za donošenje odluka koje mijenjaju svijet na bolje.

Tommaso Di Giovanni

 

„Inovacije uvijek prati skepticizam. Nils Bohlin je radeći za Volvo osmislio sigurnosni pojas koji je zbog nepovjerenja u ovaj izum tek deceniju kasnije ušao u upotrebu. Frižider koji se danas uzima zdravo za gotovo, takođe je dočekan sa skepsom, iako se ispostavilo da je u ogromnoj mjeri riješio problem kancera želuca koji je izazivala pokvarena hrana. Tako i danas veliki broj ljudi ne vjeruje u bezdimne alternative cigaretama, jer pogrešno misli da je isto tako nikotin primarni uzročnik bolesti koje se povezuju sa pušenjem. To nije tačno, sagorijevanje je glavni problem. Kada zapalite cigaretu, tada se oslobađaju veći nivoi štetnih materija, a ove supstance uključuju jedinjenja koja su povezana sa izazivanjem bolesti povezanih sa pušenjem. Zahvaljujući napretku nauke i tehnologije postalo je moguće zagrijavanjem duvana doći do nikotina bez sagorijevanja, jer bezdimni uređaji emituju u prosjeku 90-95 procenata manje štetnih i potencijalno štetnih hemikalija u poređenju sa cigaretama. To je princip smanjenja štetnosti“, rekao je Tommaso Di Giovanni, potpredsjednik za komunikacije kompanije Philip Morris International.

Da li ste spremni da prihvatite rizik?“ – pitao je iznenađeni auditorijum Milan Popović, naučni komunikator, pošto je odmah po izlasku na binu zaronio ruku sa uključenom sijalicom u posudu punu vode. „Da li sam ja sada rizikovao? Nisam, jer je ta voda destilovana. Raspolagao sam činjenicama i znao da ovakva, potpuno čista voda nije provodnik, nego izolator. Svaki put kada procjenjujem rizik, ja raspolažem činjenicama. Zbog toga znam šta je štetno, a šta ne, koliko god slično izgledalo nekome ko se tom tematikom ne bavi.“ 

Milan Popović

 

Kao zagovornik smanjenja štetnosti, ovaj naučnik je za kompaniju Phillip Morris radio uporednu analizu dima cigarete sa aerosolom koji proizvodi njihov uređaj za zagrijavanje duvana i nakon te naučne analize, tvrdi da je shvatio dvije stvari. „Prvo, kao nepušač sada sam još sigurniji da nikada neću zapaliti cigaretu. Drugo, malo sam opušteniji, jer moja ljepša polovina koristi ovaj proizvod koji zagrijava duvan, a za koji sam sad siguran da je manje štetna alternativa pušenju“, objasnio je naučnik.

Prof. dr Jasna Bajraktarević govorila je o savremenom načinu života, kao i njegovom uticaju na postupke kojima se svakodnevno vodimo. 

Jasna Bajraktarević

 

Promjene se ne dešavaju preko noći, nisu realne odluke koje glase – od sjutra učim, od sjutra mršavim... Promjene na bolje ćemo napraviti polako i postepeno u trenutku kada spoznamo koje mehanizme nosimo u sebi, a koji nas koče u tome“, istakla je psihološkinja i redovna učesnica TED konferencija.

Magnus Linkvidst je podvukao za kraj: „Ne postoje samo optimizam i pesimizam, postoji i srednji put. Ja sam ga nazvao „posibilizam“, to su zapravo nove mogućnosti, to je razumijevanje svijeta na nov način, sa novim mjerenjima i novim pogledima. Volim da pratim „posibilističke“ inicijative, među njih sam svrstao i jednu iz Srbije, koja se zove BIO4. Na osnovu toga i kratkog boravka u Srbiji, zaključujem da je ovo zemlja „posibilizma“.

Magnus Linkvidst

 

Philip Morris je prva kompanija iz duvanske industrije koja je prije više od deset godina, postavila novi cilj i misiju - Budućnost bez duvanskog dima. U tu svrhu, angažovano je više od 900 naučnika i stručnjaka i uloženo više od 9 milijardi dolara u naučna istraživanja, razvoj i komercijalizaciju bezdimnih alternativa, koji su dokazano bolja opcija od nastavka pušenja cigareta.

Upravo rukovođena principom smanjenja štetnosti, Philip Morris je kompanija koja je izmjestila tradicionalni biznis sa cigaretama na poslovanje sa potencijalno manje štetnim alternativama, kako bi odgovornim odnosom pokrenula pozitivne promjene i dala svoj doprinos kreiranju bolje budućnosti.

Portal Analitika