Region

"Drastične mjere neophodne"

Kon: Bezbjednije je trenutno na Infektivnoj klinici, nego na zabavi u Crnoj Gori

Zamjenica direktora beogradskog Insituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević kazala je da je epidemiološka situacija u Srbiji dobra, ali da su u regionu mnogobrojna žarišta.

Kon: Bezbjednije je trenutno na Infektivnoj klinici, nego na zabavi u Crnoj Gori Foto: Foto: Printscreen
AgencijeIzvor

"Možemo da primijetimo da je preko 20 zemalja u Evropi zabilježilo rekordne brojeve od početa epidemije. U gotovo svim zemljama u Evropi i našeg regiona se bilježi učestalost regiona. Oko nas mnogobrojna žarišta sa intenzivnom transmisijom virusa", rekla je ona.

Kisić Tepavčević je rekla da je veća vjerovatnoća da se na području okolnih zemalja zaraze građani nego u Srbiji.

"Kada je u pitanju BiH 94 na 100.000, rizik u našoj zemlji je ispod 15 na 100.000. U ovom momentu svi moramo da uložimo maksimum napora da održimo epidemiološku situaciju", rekla je ona.

Generalni zaključak je da ne smije da zavara povoljna epidemiološka situacija u Srbiji, napomenula je ona.

"Apel svima da i dalje nastavimo da se i dalje ovako odgovorno ponašamo", rekala je Darija Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da su razmatrane tri opcije na sjednici Kriznog štaba, te se traži najefikasniji postupak, a da bude što manje opterećenje zdravstvenog sistema.

"Svi moramo da sarađujemo i svi imamo isti cilj da očuvamo zdravlje", zaključila je ona.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je krajnje ozbiljan rizik i ljetovati u regionu je loš izbor.

"Kao da ugostitelji ne shvataju da preko njihovog angažovanja može da se smanji prenošenje zaraze", rekao je Kon.

"Sad će svi jedni drugima da pohrle u zagrljaj uz igru i pesmu. To nije pametno i mudro, dovešće nas u situaciju da se ponovo pune bolnice", rekao je on.

Kako je dodao, nove mjere su donijete kako bi se virus što više zadržao, te da se građani po povratku u Srbiju ponašaju dolično.

"Mi ne smijemo dozvoliti da ponovo uđemo u sistem punjenja bolnica, jer već sad imamo dva KBC angažovana za delovanje kovida. Mi sebi ne smijemo dozvoliti da se sve ponovo proširi", kazao je on.

"Bezbjednije je trenutno na Infektivnoj klinici sa maskom nego na mjestima gde su masovna okupljanja pa samim tim i prenošenje virusa, nego na nekoj zabavi u Crnoj Gori. Ove drastične poruke su neophodne da razumijemo da smo sada ovdje zbog samodiscipline i zato ne smijemo da poletimo jedni drugima u zagrljaj. Nije mudro, jer će nam se opet puniti bolnice", rekao je Kon.

On je dodao da će biti nephodna kontrola i da se ona sprovodi.

"Danas je donijeta strateška odluka koja se krčka već tri nedjelje. Velika odluka je donijeta po tom pitnju, jer smo više od 40.000 imali prelaza prošle nedjelje, samo sa Crnom Gorom", rekao je on.

Kako je rekao, da su oni bili zaraženi, bilo bi 400.000 ljudi koji su u dodiru sa virusom.

"Biće nadzor sproveden, biće situacija koje neko ne očekuje", rekao je on.

Portal Analitika