Komesar FCC poziva: Američka vlada da zabrani TikTok

Američka vlada bi trebalo da zabrani TikTok, prije nego da postigne sporazum o nacionalnoj bezbjednosti sa ovom platformom kojim bi im se omogućilo da nastave sa radom u SAD, smatra Brendan Kar, komesar američke Federalne komisije za komunikacije (FCC), piše CNN.

Ilustracija Foto: Pixabay
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Niz novinskih izvještaja ove godine o tome kako TikTok raspolaže podacima američkih korisnika ostavio je Kara, kako je rekao, sa „malo samopouzdanja” da postoji put naprijed.

"Možda dogovor koji Komitet za strana ulaganja na kraju postigne bude nevjerovatan, ali u ovom trenutku mi je veoma, veoma teško da gledam kako se ponaša TikTok", rekao je on za CNN.

Komitet za strana ulaganja u SAD (CFIUS), vladina agencija zadužena za razmatranje poslovnih dogovora koji uključuju strano vlasništvo, proveo je mjesece pregovarajući sa TikTokom o prijedlogu za rješavanje zabrinutosti koje postoji zbog toga što bi kineske vlasti mogle da traže pristup podacima o građanima SAD koji imaju profile na ovoj mreži.

"Ove godine kompanija je saopštila da je prebacila svoje korisničke podatke iz SAD-a na servere koje vodi Oracle, ali u SAD i dalje postoji zabrinutost oko toga da li će kineski zaposleni u TikTok-u ili BiteDance, i dalje moći da pristupe tim informacijama", navodi CNN. 

Ti strahovi ponovo su se pojavili u septembru, kada je pod pritiskom američkih zakonodavaca TikTok odbio da se obaveže da će prekinuti protok podataka u Kinu.

"Komesar Kar nema nikakvu ulogu ili direktno saznaje o povjerljivim razgovorima sa vladom SAD u vezi sa TikTokom i nije u poziciji da razgovara o tome šta ti pregovori podrazumijevaju", kazao r je portparol TikToka.

On je dodao da su uvjereni da su na putu da postignu sporazum sa Vladom SAD.

Kar je rekao da je kao zvaničnik FCC-a, njegov kapacitet da reguliše TikTok ograničen i da CFIUS, Ministarstvo trgovine ili Federalna trgovinska komisija mogu imati veća zakonska ovlašćenja.

Ipak, Kar je rekao da njegov poziv na zabranu TikTok-a odražava „prirodan napredak u razmišljanju“.

FCC je preduzela brojne korake da blokira ili zabrani telekomunikacionim kompanijama koje su povezane sa Kinom da prodaju opremu ili usluge u Sjedinjenim Državama, zbog navoda da bi te kompanije takođe mogle da budu prinuđene da predaju kineskoj vladi podatke koje posjeduju o američkim komunikacijama.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.