Svijet

Komersant: Moskva sa čuđenjem primila rezultate Vučićeve posjete Vašingtonu

Moskva je naknadno saznala detalje posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Vašingtonu, a ti detalji su izazvali čuđenje u ruskom rukovodstvu, piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

Komersant: Moskva sa čuđenjem primila rezultate Vučićeve posjete Vašingtonu Foto: Tviter
AgencijeIzvor

List navodi da je Moskva sa čuđenjem primila rezultate posjete, kojoj je bio posvećen "sarkastični" post portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove na društvenim mrežama.

Dnevnik piše, pozivajući se na više izvora u državnim strukturama Rusije, da su čuđenje izazvali ne samo snimci iz Vašingtona, koliko rezultati posjete predsjednika Srbije koji se u Bijeloj kući sreo sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom i sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem.

- Potpisivanje tačke o uzajamnom priznavanju Kosova i Izraela u Vučićevom prisustvu u suštini legizimizuje aspiracije Prištine na samoopredjeljenje. Ruske vlasti su, sudeći po svemu, upozoravale predsjednika Srbije o posljedicama nekih pozicija iz vašingtonskog sporazuma - piše Komersant.

List navodi, pozivajući se na izvore u ruskim državnim strukturama, da u isto vrijeme "Beograd nije obavijestio Moskvu o cijelom nizu tačaka koje su ušle u taj sporazum, uključujući prenošenje ambasade u Jerusalim, priznavanje Hezbolaha za terorističku organizaciju i zabranu kineskih tehnologija.

- Predsjednik Vučić je informisao Moskvu o rezultatima posjete u SAD. Ali tek poslije posta Marije Zaharove - navodi Komersant.

Portal Analitika