Svijet

Kolorado zabranio "fantomsko" vatreno oružje

Guverner američke savezne države Kolorado Džared Polis potpisao je u petak zakon kojim se zabranjuje vatreno oružje napravljeno u kućnoj radinosti ili uz pomoć 3D štampača i oružje bez serijskog broja, što je praksa koja je korisnicima ovakvih oružja omogućavala da izbjegnu pozadinske provjere i sprečavala policiju da otkrije porijeklo oružja.

Kolorado zabranio "fantomsko" vatreno oružje Foto: EPA-EFE/Carlos Lemos
Portal AnalitikaIzvor

Novi zakon takođe zabranjuje svima, osim licenciranim proizvođačima vatrenog oružja, izradu okvira ili kućišta vatrenog oružja u koje se ugrađuju unutrašnji djelovi. Po federalnom zakonu o oružju koji je prošle godine potpisao predsjednik SAD Džozef Bajden, proizvođači su već dužni da stave serijske brojeve i na te djelove.

Zakon u Koloradu posljednji je u nizu mjera kontrole oružja koje je Polis potpisao ove godine.

Kolorado se time pridružio grupi 11 drugih država SAD, među kojima su Kalifornija, Njujork i Nevada, a u kojima je regulisano takozvano „fantomsko oružje“, povezano s masovnim oružanim napadima visokog profila širom SAD.

Po podacima američkih vlasti, upotreba „fantomskog“ vatrenog oružja u zločinima porasla je za 1.000 odsto od 2017.

Naoružanom napadaču u Sakramentu u Kaliforniji, koji je prošle godine u crkvi ubio svoje tri maloljetne kćeri, još jednu odraslu osobu i sebe, bilo je zabranjeno da posjeduje vatreno oružje, ali je uspio da nabavi „fantomski“ pištolj.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.