Zanimljivosti

Koliko fudbaleri zarađuju od proizvođača kopački: Nejmar daleko ispred Mesija i Ronalda

Nejmar je prošle godine potpisao rekordni sponzorski ugovor s Pumom prema kojem će nositi kopačke ovog proizvođača te tako sve rivale ostavio daleko iza sebe.

Koliko fudbaleri zarađuju od proizvođača kopački: Nejmar daleko ispred Mesija i Ronalda Foto: Foto: EPA-EFE
Klix.baIzvor

Brazilac će prema ugovoru zarađivati godišnje gotovo 27 miliona eura, a u nastavku teksta predstavit ćemo vam nogometaše koji najviše zarađuju od proizvođača kopački.

Puma je najvećim pojedinačnim ugovorom u sportskom sponzorstvu praktično preotela Nejmara koji je do sada nosio opremu "Nike". Nije poznata dužina ugovora, a njegov prethodni dogovor s "Nike" kompanijom trajao je 11 godina i vrijedio je polovinu novog posla s Pumom.

"Odrastao sam gledajući videa velikih fudbalskih legendi poput Pelea ,Krojfa, Eusebija i Maradone, a svi su igrali u Pumi. Iz tih razloga, od danas, imam čast ujediniti se s brendom koji je pomogao da najveće legende fudbala postanu ono što jesu", napisao je Nejmar svojevremeno na društvenim mrežama.

Drugi fudbaler koji je postao milijarder, prvi je bio Kristijano Ronaldo, Mesi je na drugom mjestu svih vremena kada su u pitanju ugovori o sponzorstvu za kopačke, a  u pitanju je cifra od 21 milion eura. Barselonina legenda je 2017. godine potpisala produženje ugovora s Adidasom i to na doživotno.

Bio je prvi fudbaler koji je objavio podbrend Adidas kopački - Adidas Messi. Kako godine prolaze, a kada Mesi napokon okači kopačke o klin, to bi moglo biti podjednako unosno za napadača kao što je brend Air Jordan Nike stvorio za Majkla Džordana.

Na trećem mjestu je Ronaldo koji je sada najplaćeniji "Nike" fudbaler (17,5 miliona eura). Nejmarov novi ugovor ga premašuje za 10,5 miliona eura.

Međutim, Ronaldo se može utješiti da će se njegov doživotni ugovor isplatiti više od Nejmarovog jer će navodno zaraditi oko 900 miliona eura. Ronaldo je tek treći sportista koji je potpisao doživotni ugovor s "Nike", zajedno s Majklom Džordanom i Lebonom Džejmsom.

Kilan Mbape se takođe može pohvaliti unosnim ugovorom budući da ga "Nike" plaća 16 miliona eura godišnje. Na visokom petom mjestu nalazi se Mario Baloteli koji je još 2014. godine kada je bio na vrhuncu popularnosti dobio desetogodišnji ugovor s Pumom prema kojem zarađuje osam miliona eura godišnje.

Garet Bejl od Adidasa zarađuje gotovo pet miliona eura, a četiri miliona Antoan Grizman od Pume. Od tri do 3,5 miliona eura godišnje zarađuju još Paul Pogba i Mohamed Salah od Adidasa te Marko Verati od "Nike" te je to 10 najplaćenijih fudbalera kada su u pitanju sponzorstva s proizvođačima kopački.

Portal Analitika