Svijet

Koliko Francusku koštaju bivši predsjednici?

Izvor

Svi nekadašnji francuski predsjednici mogu da budu doživotni članovi Ustavnog savjeta i da tako dobijaju 11. 500 eura neto zarade mjesečno.

Žak Širak, Valeri Žiskar Desten i Nikola Sarkozi su se odlučili da budu članovi Savjeta. Ta suma zajedno sa predsjedničkom penzijom ravna je mjesečnoj plati koju je Nikola Sarkozi imao dok je bio na čelu države.

U mjesečne troškove bivših predsjednika koje država plaća spadaju i rashodi na lično obezbjeđenje od desetoro čuvara koje košta oko 72.000 eura godišnje.

Potreba za strogim mjerama obezbjeđenja vremenom se smanjuje tako da Valerija Žiskara Destena, koji je obavljao predsjedničku funkciju od 1974. do 1981.,sada obezbjedjuje petoro ljudi.

U rashode bivših francuskih predsjednika treba uračunati i razne beneficiji kao što su besplatna putovanja francuskom željeznicom i avionima Er Fransa poslovnom klasom kao i njihove prijeme i smještaj u francuske ambasada u inostranstvu tokom proputovanja.

Bivši francuski predsjednici imaju takođe pravo na besplatno korišćenje kancelarije i usluge sedam saradnika u koje su uključeni direktor kabineta, funkcioner kategorije A, službenik državnih arhiva, i pet sekretara koje država plaća.

Rashodi bivših francuskih predsjednika su daleko veći nego njihovih kolega iz susjednih zemalja, dok bivši američki predsjednici od kojih je veći dio imao milionske sume na svojim računima prije preuzimanja predsjedničke funkcije mogu da računaju na dva i po puta manju sumu, navodi se u Dozijerovoj knjizi.

(foto: cafe.ba)

Portal Analitika