Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Institucije hitno da reaguju povodom mržnje prema Petru Markoviću i svima koji su izloženi nasilju

Oglasili se iz koalicije "Ravnopravno"

Institucije hitno da reaguju povodom mržnje prema Petru Markoviću i svima koji su izloženi nasilju

Koalicija za prava LGBTIQ+ osoba „Ravnopravno“ poziva nadležne institucije da hitnoreaguju i stanu u zaštitu psihologu i geštalt psihoterapeutu Petru Markoviću koji je izložen javnim osudama i pogrdnim komentarima na račun njegovog vizuelnog identiteta, stručnih stavova i ličnih karakteristika. 

Institucije hitno da reaguju povodom mržnje prema Petru Markoviću i svima koji su izloženi nasilju Foto: Skrinšot
Portal AnalitikaIzvor

Kako su saopštili iz koalicije, neprimjereno ponašanje, uvrede i ismijavanje otišli su toliko daleko da pojedinci pozivaju i na fizički linč Petra Markovića, zbog čega mu je ugrožena bezbjednost.

„Netolerancija, agresivnost i govor mržnje u posljednje vrijeme postaju crnogorska svakodnevnica, a neadekvatno procesuiranje ovakvih slučajeva stvara utisak da ne postoji nikakva odgovornost za ugrožavanje bezbjednosti drugih osoba,iako je takvo ponašanje nezakonito i suprotno Ustavu Crne Gore“, kazali su u saopštenju. 

Dosadašnja praksa, kako navode, pokazala je da nadležne institucije rijetko i selektivno procesuirajugovor mržnje, čime doprinose nekažnjivosti ovog posebno teškog vida diskriminacije, te da na govor mržnje nijesu imuni ni predstavnici institucija, uključujući Skupštinu Crne Gore. 

„Imajući u vidu težinu ovog i svih ostalih slučajeva na koje smo i ranije ukazivali, kao i moguće posljedice govora mržnje, očekujemo hitnu reakciju institucija i pružamo podršku Petru Markoviću i svima koji su izloženi nasilju u javnoj i privatnoj sferi“, zaključili su. 


Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
j jasamovo_neregistrovani
09.05.2023. 13:36

Pitam se imaju li ti junaci ijednu osobinu koja je vrijedna paznje kad vrijedjaju ovu na prvi pogled bezopasnu osobu.Budi to sto jesi i sto osjecas i zelis da budes jer je to tvoje pravo i iako je meni strano imas moju punu podrsu.Na kraju ko su oni i ja da sudimo sto je normalno i kako ti da se ponasas.

1
0
D Dara_neregistrovani
09.05.2023. 13:15

Ovakvi necivilizicajski napadi na profesora Petra danas se mogu viditi samo u najprimitivnijim, necivilizacijskim državama koje su na dnu ekonomskog i kulturnog razvoja. Naravno da počinioce treba strogo kazniti jer to sto rade je za svaku osudu i to je krivično djelo sa imenom počinioca i činjenicama.

0
0