Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Ko je Mlađan Đorđević koji se pohvalio da je isposlovao povlačenje filma „Svjedok Božje ljubavi“

Ko je Mlađan Đorđević koji se pohvalio da je isposlovao povlačenje filma „Svjedok Božje ljubavi“

Na svom tviter nalogu je objavio da je njegova patriotska organizacija Oslobođenje pokrenula apel koji je u konačnom i doveo do povlačenja dokumentarnog filma „Svjedok božje ljubavi“ sa festivala “Press vitez“u Zrenjaninu. 

Ko je  Mlađan Đorđević koji se pohvalio da je isposlovao povlačenje filma „Svjedok Božje ljubavi“ Foto: FOTO: Istinomer.rs
Portal AnalitikaIzvor

Đorđević se pohvalio u više navrata kampanjom koju je organizacija Oslobođenje inicirala:

U njegovoj zvaničnoj biografiji, kako navodi Istinomer.rs piše i da je bio jedan od vođa studentskih protesta devedesetih godina, a u posljednje vrijeme sve češće se govori o njegovim bliskim vezama sa Rusijom i Srpskom pravoslavnom crkvom.

Jedan je od osnivača humanitarne organizacije „Naša Srbija“ koja je sprovela program pomoći djeci poginulih, kidnapovanih i nestalih tokom proteklih ratova (tj. djeci poginulih pripadnika vojske i policije i civilnih žrtava rata). Organizacija je sarađivala sa Ruskom pravoslavnom crkvom, Ruskim institutom za strateška istraživanja i Fondom za socijalne i kulturne inicijative, čiji je osnivač Svetlana Medvedeva, bivša prva dama Rusije. 

Mlađan Đorđević je radio kao Tadićev savjetnik za pitanja Kosova i Metohije, a u javnosti je povezivan i sa Draganom Đilasom, zbog kumovskih veza. Politička i poslovna saradnja Đorđevića i Đilasa je bila veoma bliska i isprepletena.

Đorđević je bio zamjenik direktora Narodne kancelarije predsjednika Srbije od 2004. do 2007. godine, kada je direktor te kancelarije bio Dragan Đilas, a od 2007. do 2008. godine, kada je Đilas bio ministar za investicioni plan, Đorđević je bio njegov zamjenik. Takođe je bio savjetnik za Kosovo i Metohiju predsjednika Srbije Borisa Tadića (Tadić je bio predsjednik Srbije u dva mandata 2004-2008, 2008-2012). 

Prema pisanju Kurira Mlađan Đorđević je još kao savjetnik Borisa Tadića ostvario kontakt sa Dverima i dao novac da ovaj pokret preraste u političku stranku. Bošku Obradoviću lideru ove stranke, pomogao je da se popne u stranačkoj hijerarhiji, a nakon toga da ima i jednu od vodećih uloga u Savezu za Srbiju.

U maju 2010. godine, tadašnji crnogorski premijer i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović ga je opisao kao čovjeka koji ima zadatak da pomogne opoziciji u Crnoj Gori, navodi se u pisanju Radija Slobodna Evropa

Đorđević se u intervjuu „Politici“ pohvalio da je na čelu organizacije „Srpski kod“ i istakao da je sve što je radio bilo u skladu sa tadašnjom državnom politikom na koju je ponosan. U ovom intervjuu je takođe za IN4S iz Crne Gore rekao da je to ugledni portal.

„Srpski kod’ je srpska patriotska organizacija osnovana 2011. godine, čiji su programi usmjereni na očuvanje srpskog identiteta i zaštitu srpskog naroda na jedinstvenom kulturnom, političkom i duhovnom prostoru Srbije, Crne Gore i Republike Srpske i ostalim djelovima Balkana gdje žive Srbi, kao i na produbljivanje veza između mladih intelektualaca u Srbiji i Rusiji“, piše na sajtu organizacije „Naša Srbija“.

Članovi „Srpskog koda“ su, napominje se, mladi studenti različitih godina studija, fakulteta, univerziteta Srbije i zemalja regiona, čiji je cilj obnavljanje duhovnog i moralnog nasljeđa srpskog naroda.

Bio je sekretar Savjeta za Srbe u regionu i dijaspori u kojem su učestvovali tadašnji politički akteri u Srbiji: predsjednik, premijer, nadležni ministri i vladika Grigorije (Durić), sada na čelu Eparhije u Njemačkoj sa sjedištem u Dizeldorfu. 

Od 2018. godine aktivan je u okviru Saveza za Srbiju, opozicionog političkog saveza osnovanog s ciljem svrgavanja Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke. Savez se na kraju raspao u septembru 2020. godine, a Đorđević je osnovao novi politički pokret pod nazivom „Oslobođenje“ želeći da okupi  bivše i aktivne članovima vladajuće i opozicionih stranaka - sve one koji su nezadovoljni situacijom na obje strane političkog spektra. 

Portal Analitika