Svijet

Ko je ‘El Loco’: Kontroverzni pobjednik u Argentini je još radikalnija verzija Trampa i Bolsonara

Dio svjetske javnosti danas je zapanjen činjenicom da je novi predsjednik Argentine postao desničar Havijer Milei, kojeg često opisuju kao Donalda Trampa ili Žaira Bolsonara samo – mnogo ‘žešćeg’.

Ko je ‘El Loco’: Kontroverzni pobjednik u Argentini je još radikalnija verzija Trampa i Bolsonara Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

Često nastupajući u kostimima, predlažući radikalna rješenja i iznoseći iracionalne tvrdnje, Milei je – uz sve navedeno – pažnju na sebe skrenuo i imidžom, pri čemu mnoge podsjeća na Vulverina.

U djetinjstvu ga zlostavljali, pjevao u Stones Tribute bendu

No, nije Milei oduvijek bio takav. U djetinjstvu je, kako to stoji u njegovoj biografiji, doživljavao zlostavljanje od strane roditelja i školskih drugova, a zbog toga što je bio usamljenik tada je dobio podrugljiv nadimak – 'El Loco' (Ludak).

“Više od njegovih ideja, mene brine njegovo psihičko stanje i emocionalna stabilnost”, kazao je autor biografije Huan Luis Gonzales.

Milei je u tinejdžerskim danima bio frontmen benda koji je svirao obrade Rolling Stonesa, a volio je Boba Marlija, ali i opera Đuzepea Verdija. Ljubav prema operi do danas je ostala njegova strast.

Proslavila ga TV gostovanja, tamo je govorio i o učešću u orgijama

Postao je slavan zahvaljujući televiziji, gdje je uglavnom govorio o hroničnoj inflaciji u Argentini, no znao bi odlutati od teme – pa bi pričao i o tantričkom seksu, o tome koliko često doživljava orgazam… Jednom je čak kazao i kako povremeno učestvuje u grupnom seksu.

Svi su njegovi nastupi bili ‘začinjeni’ psovkama, pa je kao takav skrenuo na sebe pažnju cjelokupnog argentinskog auditorijuma.

Milei novi predsjednik Argentine
1
Milei novi predsjednik Argentine
20.11.2023 10:36

Istovremeno, radio je i za Corporacion America, jedan od najvećih argentinskih konglomerata koji, uz sve ostalo, vodi većinu aerodroma u državi.

U politiku ušao prije pet godina, njegov imidž i nastupi daleko su od spontanih

Velika popularnost motivisala ga je da prije pet godina uđe u politiku, a već 2021. Izabran je u Kongres ispred partije Libertad Avanza. Ne skrivajući svoje oduševljenje Donaldom Trampom, poručivao je kako je on ‘anarho-kapitalista’, da treba srušiti političke kaste i uspostaviti upola manju Vladu, u kojoj neće biti – ministarstava zdravlja i obrazovanja.

Iako djeluje čudno, njegov imidž osmislili su njegovi prijatelji i stilisti – od frizure, koja je trebalo da bude mješavina “Elvisove i Vulverinove”, do nastupa u kostimima. A idejni tvorac svega, kako ističe i sam, njegova je sestra Karina Milei, koju mnogi vide kao ‘arhitekticu’ njegovog uspjeha.

Ukinuo bi mnogo toga, papu nazivao ‘imbecilom’

Milei je tako postao poliitičar koji se zalaže za legalizaciju prodaje ljudskih organa, ukidanje javnog zdravstva, radikalne rezove u socijalnoj potrošnji, relativizaciju zločina iz perioda diktature (1976-1983), presijecanje veza sa Brazilom i Kinom, uvođenje dolara… Borbu za finansijske rezove ilustrovao je i tako što je vitlao motornom testerom.

Milei je najavljivao da će se obračunati sa feministkinjama, ali i sa abortusom, koji je u Argentini nedavno legalizovan. Pritom, novi predsjednik Argentine suprotstavlja se i naučnim zaključcima o uticaju čovjeka na klimatske promjene.

U jednom televizijskom nastupu, papu Franja nazvao je ‘imbecilom’ zbog toga što se zalaže za socijalnu pravdu, dodajući kako je on “predstavnik maligniteta na planeti”.

Rezultat izbora – odraz očajanja

No, rijetko je ko te 2021. mogao predvidjeti kako će za samo dvije godine Milei postati predsjednik – a ishod jučerašnjih izbora odraz je nezapamćenog bijesa miliona birača zbog najgore ekonomske krize u Argentini u posljednje dvije decenije.

“Glasanje je odraz očajničke želje da se izabere nešto novo, šta god to bilo. Opcije koje su biračima nuđene bile su gotovo iste, i to u katastrofalnim ekonomskim okolnostima”, smatra argentinski analitičar Benjamin Gedan.

Ideje će teško sprovoditi jer je u parlamentu daleko od većine

U njegovoj biografiji tvrdi se i da inspiraciju za ekonomske ideje dobija tokom vremena koje provodi sa svojim – kloniranim mastifima. Riječ je o pet pasa visokih gotovo dva metra, koje Milei naziva svojom “četvoronožnom djecom”. Svi nose imena poznatih svjetskih ekonomista.

Mnogi, međutim, vjeruju kako će Milei morati da ublaži retoriku pošto preuzme vlast sljedećeg mjeseca, ali i da će nailaziti na probleme bude li želio da ostvari neku od svojih kontroverznih ideja. Jer, njegovoj partiji pripada tek 38 od 257 mjesta u Kongresu, te osam od 72 u Senatu.

No, prošle noći, pošto su objavljeni rezultati izbora, Milei baš i nije pokazao želju da ublaži stavove.

“Promjene koje su potrebne ovoj državi su drastične”, kazao je, ponavljajući pritom, u Trampovom duhu, kako želi da Argentinu napravi ponovo velikom.

Portal Analitika