Kultura

Knjiga „150 godina škole na Trešnjevu“ doprinos obilježavanju značajnog jubileja

Posljednjih dana decembra iz štampe je izašla knjiga „150 godina škole na Trešnjevu“ autora Nenada Stevovića i Momira Stevovića.

Knjiga „150 godina škole na Trešnjevu“ doprinos obilježavanju značajnog jubileja Foto: Foto: NVO Crnogorski identitet
Portal AnalitikaIzvor

U formi monografije ovo djelo predstavlja doprinos obilježavanju značajnog jubileja - 150 godina od otvaranja škole na Trešnjevu, prve na prostoru plemena Cuca. Hronološki je opisan razvoj školstva u Cucama od školske 1870/71. godine do današnjih dana, sa posebnim akcentom na škole na Trešnjevu i Bati Cuckoj.

Predio Cuca, kao i cijele Katunske nahije, platio je danak migracionim procesima i iseljavanju koje u kontinuitetu traje više od jednog vijeka. Danas su Cuce skoro pa napuštene. O tome najslikovitije govori podatak da samo desetak učenika pohađa osnovnu školu na Trešnjevu, jedinu koja radi na teritoriji ovog ponosnog plemena. Da je nekada bilo drugačije ukazuje knjiga koja predstavlja značajan prilog istoriji crnogorskog školstva.

Knjiga „150 godina škole na Trešnjevu“ je izašla u izdanju Crnogorskog kulturnog foruma i Crnogorskog identiteta sa Cetinja i Udruženja Crnogoraca „Krstaš“ iz Lovćenca.

Portal Analitika