Politika

Jedan od lidera DF-a i predsjednik DNP saopštio

Knežević: Nijesam tražio nijednu funkciju u bezbjednosnom sektoru

Demokratska narodna partija (DNP) nije tražila nijednu funkciju u bezbjednosnom sektoru u novoj Vladi, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova(MUP) i funkcija potpredsjednika za reforme sektora bezbjednosti treba da pripadnu ostalim konstitunetima Demokratskog fronta (DF), saopštio je lider DNP-a Milan Knežević.

Knežević: Nijesam tražio nijednu funkciju u bezbjednosnom sektoru Foto: PA
MinaIzvor

Knežević je kazao da ni on, niti bilo koji funkcioner DNP- a nije tražio nijednu funkciju u bezbjednosnom sektoru, niti da će je tražiti i da je sve drugo notorna neistina i brutalna podmetačina.

- Ali smatram da shodno izbornoj volji građana i političkoj snazi resor MUP- a i funkcija potpredsjednika za reforme sektora bezbjednosti treba da pripadne ostalim konstitunetima u DF- u - kazao je Knežević u intervjuu agenciji MINA.

On je istakao da ne vidi nijedan razlog zbog čega bi nakon svih ustupaka koje je DF napravio neko to uopšte dovodio u pitanje.

Na pitanje koji bi resori u novoj Vladi trebalo da pripadnu DNP-u, Knežević je odgovorio da iako su konsultacije u punom jeku, sa mandatarom Zdravkom Krivokapićem još nije razgovor na tu temu.

- Neistina da mi je Krivokapić u ranijim razgovorima na bilo koji način saopštio da ima bilo što protiv eventualno mog ili učešća DNP-a u vladi - kazao je Knežević.

On je dodao da nema nikakav problem da to Krivokapić javno saopšti i obrazloži.

- Onda ću i ja, i stranka koju predvodim zauzeti stav i prema tome, i prema njegovoj ideji da na stranačkim kvotama budu eksperti koje bi on predložio - rekao je Knežević.

On je ponovio da on kao predsjednik i stranka koja u Skupštini ima pet poslanika, neće izdati narod koji ih je glasao.

Knežević je rekao i da sigurno neće dozvoliti onima koji su možda prvi put glasali za opoziciju na izborima, ili uopšte nijesu ni bili na izbornim listama, da im drže lekcije o opozicionarstvu i dosljednosti.

- Mi smo našu dosljednost i odlučnost pokazali zajedno sa našim narodom kad je trebalo na “strašnom mjestu biti i postojati” , a ovim komandosima sa društvenih mreža koji se samopreporučuju za ministre toplo savjetujem dok nam mašu CV-ima Druge familije, da prvo uzmu ispisnicu iz Demokratske partije socijalista - kazao je Knežević.

On je istakao da je već javno saopštio da ga ne interesuje nikakva ministarska fotelja.

- Ali dok bude u meni ijednog damara pravednosti boriću se protiv kriminalaca i tajkuna iz DPS- a koji bi sad da prelete u redove pobjednika da nastave šverc, pljačku i poharu ove već ionako uništene države - rekao je Knežević.

Knežević smatra da treba biti realan i saopštiti da je nakon 30 avgusta urađeno mnogo u pravcu formiranja Vlade i da će partije koje su pobijedile na izborima uraditi sve da u potpunosti ispune očekivanja građana koji su glasali za promjene, i između ostalih i DNP-u ukazali povjerenje.

On je rekao da se u mnogo ozbiljnijim i većim državama sa dugom istorijom parlamentarizma duže čeka i na konstituisanje Parlamenta, a kamoli Vlade.

- Imajući u vidu da buduća Vlada treba da bude sastavljena od konstituenata različitih programskih i ideoloških uvjerenja, onda je sasvim prirodno da taj proces sadrži demokratsko suprostavljanje različitih mišljenja koja bi trebalo da dovedu do izbora Vlade po mjeri građana koji su glasali za nju - ocijenio je Knežević.

On je kazao da je sasvim izvjesno da se DPS ni u najgoroj hipotetičkoj kombinatorici ne može vratiti na ranije pozicije moći, niti će mu to dozvoliti.

Knežević je naveo da je Krivokapić dobio podršku 41-og poslanika buduće parlamentarne većine da u konsultacijama sa liderima stranaka koje su ga podržale predloži Vladu koja bi u značajnoj mjeri predstavljala izbornu volju građana.

On je istakao da se slaže sa Krivokapićem da je to previše ozbiljan i odgovoran proces da bilo ko može pomisliti da je važniji od izborne volje građana.

- Ili da se bilo ko može poistovjetiti sa Crnom Gorom, i tako svoje lične interese i amonizitete prema pojedincima iz DF-a, SNP-a i ostalih koalicionih partnera prezentovati kao da su nacionalni - rekao je Knežević.

On je kazao da su od Krivokapića na e-mail adrese dobili nacrt mogućih podjela resora koji sadrži moguća ministarstva koja bi eventualno pripala koaliciji Za budućnost Crne Gore.

- U razgovoru sa kolegama Mandićem, Medojevićem i Jokovićem složili smo se da smo kao predstavnici odgovornih političkih subjekata već napravili određene ustupke, i da očekivanja građana koji su nam dali podršku idu u pravcu poštovanja njihove izborne volje - naveo je Knežević.

Govoreći o petogodišnjici protesta DF-a, Knežević je kazao da oni predstavljaju jednu od najsvjetlijih stranica u novijoj crnogorskoj istoriji, i da nije bilo njih, ne bi bilo ni 30 avgusta.

- To je sad već nepobitna istorijska činjenica na koju smo bezmjerno ponosni. Niko od nas ne traži ordene, spomenice i funkcije zbog naše beskomprisne borbe, ali svakako nećemo dozvoliti da tekovine ovog veličanstvenog dogadjaja bilo ko dovede u pitanje - rekao je Knežević.

On je kazao da je DF je i 2016. pobijedio na izborima, ali je da je Milo Đukanović učinio sve kroz montažu državnog udara da preotme vlast i da kroz „višegodišnji sramni i kriminalni postupak u Višem sudu pokuša sve kako bi osudio lidere DF-a i zabranio taj politički savez“.

Knežević je rekao da na sličan način, i danas pojedini neformalni centri moći koji bi da sastavljaju vladu, a nijesu učestvovali na izborima, „žele relativizovati i postupak za takozvani državni udar iako je čitava Crna Gora vidjela istinu“.

- Tako što bi rehabilitovali ulogu i značaj Milivoja Katnića u crnogorskom društvu, ne bi li trgujući kriminalnim presudama sa djelovima korumpiranog tužilaštva zaustavili ulazak DF- a u vladu - ocijenio je Knežević.


Portal Analitika