Politika

DF ne prihvata manjinsku vladu

Knežević: Ne prihvatamo da Srbi ne pokrivaju bezbjednosni resor

Jedan od lidera Demokratskog frona u Crnoj Gori Milan Knežević kaže da će Crna Gora dobiti vladu sastavljenu po izbornoj volji građana od 30. avgusta.

Knežević: Ne prihvatamo da Srbi ne pokrivaju bezbjednosni resor Foto: https://expert.ru/
TV Prva/B 92Izvor

“Mislim da nema razloga za zabrinutost da će se (Milo) Đukanović vratiti”, kazao je Knežević gostujući na televiziji Prva, prenosi portal B92.

Na pitanje da li ima istine u pisanju pojedinih medija da je Demokratski front spreman da podrži manjinsku vladu, Knežević je rekao da je "to brutalna neistina".

“Demokratski front bi na taj način izigrao povjerenje 135 hiljada građana koji su nas glasali. Mi bismo time odustali od naših programskih i ideoloških principa za koje smo se zalagali za vrijeme izborne kampanje i prihvatili bi da Srbi ne mogu da uđu u vladu... Opet bi se našli u vremenu Demokratske partije socijalista i onoj stigmatizaciji Srba. To su špekulacije, mi ih odbacujemo”, poručio je on.

Knežević je kazao da je vjerovatno cilj tih špekulacija da izvrše pritisak na Demokratski front i njihovu namjeru da insistiraju na suspenziji Zakona o slobodi veroispovesti.

On je kazao da je stavljanje tog Zakona van snage uslov Srpske pravoslavne crkve, Mitropolije crnogorko-primorske i ostalih eparhija u Crnoj Gori.

“Svaki pokušaj da se priča oko Zakona o slobodi vjeroispovesti izmjesti u neko buduće vrijeme, neki futur prvi ili drugi, predstavlja izigravanje izborne volje građana”, poručio je Knežević.

On je rekao da je vjerski zakon probudio narod.

“Za sada imamo da je partija Dritana Abazovića protiv supsenzije Zakona o slobodi veroispovesti, a svi ovi ostali politički subjekti su spremni da učestvuju u izglasavanju suspenzije tog Zakona”, kazao je Knežević.

Istakao je da u Beograd nije došao po instrukcije, već da su u pitanju privatni razlozi posjete glavnom gradu Srbije.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori teku rokovi i neophodno je da Milo Đukanović formalno dodijeli mandat Zdravku Krivokapiću kako bi mogao da započne konsultacije.

Govoreći o kadrovskim rešenjima i ministarskim pozicijama, Knežević podsjeća da su jasno saopštili da neće dozvoliti nikakve "eliminatorske uslove" za bilo kakva personalna rešenja.

“Niko od nas ne insistira na ministarskoj funkciji. Mi nismo razgovarali o resorima, ali nikako ne možemo da prihvatimo da Srbi u Crnoj Gori ne mogu da pokrivaju resore Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, Ministarstva pravde, Agenciju za nacionalnu bezbjednost, Ministarstva vanjskih poslova, Vojno obavještajnu agenciju i sve ono što podrazumijeva bezbjedonosni resor, jer je neko uplašen za državne interese Crne Gore ako Srbi budu u tim resorima”, kazao je Knežević.

Upitan o Đukanovićevim izjava o stvaranju srpskog svijeta na relaciji Banjaluka-Podogorica-Beograd, Knežević kaže da je riječ o "paranoji odlazećeg diktatora".

“To je čovjek koji ne može da se pomiri sa stvarnošću. Taj narativ o veliko srpske hegemonije i optuživanjem Aleksandra Vučića da je učestvovao u ovoj izbornoj kampanji i doprinio pobjedi Demokratskog fronta”, predstavlja klasičan narativ koji je on zastupao i za vrijeme kampanje - dodao je Knežević.

Govoreći o odnosima Srbije i Crne Gore, rekao je da će on biti njihov spoljnopolitički prioritet.

“Crna Gora će biti okrenuta ka Srbiji koja će izaći na nogama iz ove krize”, kazao je Knežević i poručio da je Srbija bratska zemlja.

Portal Analitika