Društvo

U Kliničkom centru Crne Gore

Klinika za nefrologiju renovirana po najsavremenijim standardima

Renovirano i adaptirano odjeljenje Klinike za nefrologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) koje je pušteno u rad, garant je da će i najzahtjevniji pacijenti dobiti najsavremeniju njegu i biti liječeni na najbolji način.

Klinika za nefrologiju renovirana po najsavremenijim standardima Foto: Foto: PA/PR Centar
PA/PR CentarIzvor

To je, prilikom obilaska renoviranog dijela Klinike, poručio direktor KCCG Jevto Eraković.

On je istakao da su uslovi na Klinici za nefrologiju i do sada bili odlični, ali da su novim ulaganjem dosegli rang najvećih svjetskih centara.

„Imajući u vidu znanje koje posjeduje Klinika za nefrologiju, kadar i opremu sada možemo biti sigurni da će najzahtjevniji pacijenti koji se ovdje liječe biti u prilici da budu liječeni na najbolji mogući nači“, kazao je Eraković.

On se zahvalio crnogorskim kompanijama Glosarij i Urion koji su, kako je kazao, izdvojili značajna finansijska sredstva da bi centar dobio najsavremeniji izgled.

„Želim da se zahvalim i svim zaposlenim Klinike za nefrologiju koji su u ovom proteklom periodu bili primorani da rade u otežanim uslovima, ali se to nije nimalo odrazilo na kvalitet njihovog rada“, kazao je Eraković.

On je naglasio i da je ovaj segment Klinike za nefrologiju u postojećoj epidemiološkoj situaciji veoma važan kako u Kliničkom centru, tako i ukupnom zdravstvenom sistemu Crne Gore.

„Kao što vidite ovdje mogu biti tretirani i liječeni najteže oboljeli pacijenti od Covid-a. U ovom trenutku to na svu sreću nije potrebno, ali ukoliko bi se epidemiološka situacija pogoršavala Klinički centar novom nefrologijom dobija još značajne kapacitete za liječenje najtežih pacijenata“, kazao je Eraković.

Direktorica Klinike za nefrologiju i medicinska direktorica KCCG, Marina Ratković kazala je da je ovo još jedan iskorak za nefrologiju Kliničkog centra i uopšte zdravstvenog sistema, i najavila da već od nedjelje počinje renoviranje Centra za hemodijalizu.

„Naglasiću da sve ovo ne radimo radi uljepšavanja, već da stvorimo prostor u kojem će naši pacijenti moći da se osjećaju dobro, a zaposlenimada omogućimo adekvatan prostor za rad“, kazala je Ratković.

Ona se zahvalila direktoru KCCG Jevtu Erakoviću na konstantnoj podršci u radu Klinike za nefrologiju, te istakla da se u tom renoviranom odjeljenju u narednom periodu mogu smještati Covid pozitivni pacijenti.

„Mi posljednja tri mjeseca radimo sa Covid pozitivnim pacijentima, dijaliziramo pozitivne pacijente. Srećom svi naši pacijenti koje dijaliziramo a koji su Covid pozitivni nisu imali većih problema, nisu morali biti hospitalizovani, ali su naravno prema svim medicinskim procedurama bili smješteni u odvojenim prostorijama“, kazala je Ratković.

Ona je kazala i da zaposleni na Klinici za nefrologiju na dnevnom nivou učestvuju u radu i intenzivne jedinice i internog odjeljenja.

„I naše sestre su edukovane za upotrebu respiratora. Učestvujemo svi, radimo svi, jer je to jedan multidisciplinarni pristup koji obezbjeđuje da imamo podršku svih subspecijalista koji su nam potrebni“, kazala je Ratković.

Budući da je zbog epidemiološke situacije suspendovan transplantacioni program, Ratković očekuje da će sa smirivanjem epidemije nastaviti sa radom.

„Već imamo sedam kompletno pripremljenih parova za živu srodnu transplantaciju, a uvijek se i neplanirano pojave novi sluečajevi, tako da se nadam da ćemo brzo krenuti sa radom“, zaključila je Ratković.

Portal Analitika