Svijet

Kličko: Ukrajina ide ka autoritarizmu, uskoro se nećemo razlikovati od Rusije

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko smatra da Ukrajina ide ka autoritarizmu i da će možda prestati da se razlikuje od Rusije, u kojoj "sve zavisi od hira jedne osobe".

Kličko: Ukrajina ide ka autoritarizmu, uskoro se nećemo razlikovati od Rusije Foto: Foto: Facebook
Klix.baIzvor

"U jednom trenutku ćemo prestati da se razlikujemo od Rusije, gdje sve zavisi od hira jedne osobe. Sada postoji samo jedna nezavisna institucija, ali ona je pod ogromnim pritiskom: lokalna uprava", rekao je Kličko za Der Spiegel.

Prema riječima gradonačelnika Kijeva, u prvim mjesecima rata zemlja je bila bez lidera, vladao je potpuni haos, a gradonačelnici su igrali ključnu ulogu u odbrani gradova, u pomaganju vojske. Ali u Kancelariji predsjednika, kaže Kličko, gradonačelnici se smatraju "atavizmom", samo preprekom centralizaciji struktura moći u zemlji.

Na pitanje da li je demokratija u Ukrajini ozbiljno ugrožena, Kličko je nakon pauze odgovorio: "Da".

Međutim, on je poručio da je gotovo nemoguće tek tako pretvoriti Ukrajinu u autoritarnu državu, jer su Ukrajinci previše slobodoljubivi.

Gradonačelnik Kijeva je takođe rekao da od početka rata u punom obimu nije imao nijedan sastanak ili telefonski razgovor sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Portal Analitika