Zanimljivosti

Kjurositi poslao fotografiju visoke rezolucije Marsa u boji (FOTO)

Izvor

Ova panoramska slika u boji sastoji se od 130 različitih snimaka, objavila je NASA. U sredini se vidi planina Mount Sharp koja se uzdiže u sredini kratera Gale u koji je sletio rover. Boje na slici su vjerne, a naučnici su sliku samo malo posvijetlili.

kjurivok

Naučnici vjeruju da slojevi kamena na Maunt Šarpu (Mount Sharp) sadrže brojne podatke o Marsovoj geološkoj prošlosti, zbog čega su baš na tu planinu uputili letilicu vrijednu 2,5 milijardi dolara preko udaljenosti od 566 miliona kilometara.

Kjuriositijeva glavna misija je potražiti dokaze o postojanju mikrobiološkog života na Marsu, tj. tragove osnovnih 'sastojaka' koji bi to omogućili, bilo danas bilo u prošlosti planeta. Projekt 'Kjuriositi' NASA-ina je prva astrobiološka misija nakon programa Viking 1970-ih, a sam rover je prvi u potpunosti opremljen mobilna geohemijska laboratorija koja je ikad poslata na neku udaljenu planetu.

kjuri2ok

Osim brojnih fotografija površine Marsa koje je Kjurositi dosad uputio na Zemlju putem dva NASA-ina satelita koja kruže u Marsovoj orbiti, objavljen je i prvi 'autoportret' letjielice, snimljen Navcam kamerama za 3D snimanje.

(foto:dnevniavaz.ba)

Portal Analitika