Zanimljivosti

Kjuriositi spržio rupu u kamenu na površini Marsa

Izvor

Rover, koji je na Mars spušten prije dvije nedjelje, “za vježbu” je tako s udaljenosti od 2,5 metra pogodio kamen nazvan “Coronation” ili, naučno, marsovska stijena broj 165, veličine teniske loptice.

U 10 sekundi laser je pogodio kamen sa 30 pulseva od po 14 milidžula - svaki je trajao milijarditi dio sekunde i imao više od milion vata energije, saopštila je NASA.

Riječ je bila o testiranju lasera „ChemCam” - skraćeno od „Chemistry and Camera” (Hemija i kamera) - za koji se naučnici nadaju da će im omogućiti da odrede hemijski sastav stijena na Marsu.

Revolucionarni instrument hemijski sastav može odrediti bez fizičkog kontakta, s udaljenosti do sedam metara, na temelju boje svjetlosti koju atomi emituju nakon što se pogode laserom.

Silvestr Mauris, zamjenik šefa naučnog projekta „ChemCam” , rekao je da je kvalitet informacija prikupljenih tokom testiranja u nedjelju “iznenađujuća”.

- Informacije su toliko bogate da očekujemo sjajne naučne rezultate od analize hiljade ciljeva „ChemCamom” u iduće dvije godine - rekao je.

Otkako je prije dvije nedjelje sletio na marsovski karter Gejl, Kjuriositi testira svoje instrumente, a tokom jedne marsovske godine - odnosno dvije zemaljske - trebao bi da istraži jesu li u tom području u nekom trenutku postojali uslovi za razvoj primitivnih oblika života, piše Jutarnji hr.

Portal Analitika