Svijet

Cilj je da se zaustavi politika odvajanja od Kine

Kineski ambasador: Seul se kladi na pogrešnog igrača

Kineski ambasador u Seulu Sjing Hajming upozorio je Južnu Koreju da se možda „kladi na pogrešnog igrača” kada je u pitanju američko-kinesko rivalstvo, javlja Rojters.

Kineski ambasador: Seul se kladi na pogrešnog igrača Foto: EPA-EFE/Chung Sung-Jun
Portal AnalitikaIzvor

„U situaciji u kojoj SAD vrše pritisak na Kinu svom snagom, neki se klade da će Amerika pobijediti, a da će Kina da izgubi. Ovo je očigledno pogrešna odluka i neuspjeh da se pravilno shvati tok istorije. Uvjeravam vas, oni koji se klade na poraz Kine definitivno će zažaliti zbog toga”, kazao je Sjing.

Pozvao je Južnu Koreju da zaustavi „politiku odvajanja” od Kine, kako bi dvije zemlje ojačale ekonomske i diplomatske odnose.

Sjing to rekao na sastanku sa Li Džae Mjungom, liderom Demokratke stranke, najjače južnokorejske opozicione partije, koji je kritikovao predsjednika države Jun Suk-jola zbog favorizovanja savezništva sa SAD, na štetu odnosa s Pekingom, glavnim trgovinskim partnerom Seula.

Kineski diplomata optužio je južnokorejske vlasti za „poteškoće” u bilateralnim odnosima, i rekao da ne uvažavaju dovoljno ključne interese Pekinga, uključujući Tajvan, dok je s druge strane i više nego uočljiv uticaj Amerike.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.